Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila dobila najsuvremeniju opremu za dijagnostiku epilepsije

Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj od danas je bogatija za najsuvremeniji video EEG uređaj za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Aparat je dobiven u okviru projekta NTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182 NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

U navedenom projektu je Federalno ministarstvo zdravstva vodeći partner, dok su ostali partneri Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

U ime Federalnog ministarstva zdravstva primopredaji opreme nazočila je menadžerica projekta, Dženita Hukić, koja je kazala kako će, upotrebom ovog uređaja, bolnica u Novoj Biloj biti u mogućnosti pacijentima pružiti nove usluge. Vrijednost opreme isporučene u okviru projekta NeurNet iznosi skoro 64 000 KM.

Veliki doprinos za bolnicu u Novoj Biloj u ovom projektu dao je dr. Mirza Baručija, specijalist neurolog, koji je ovom prilikom izjavio kako on predstavlja završnu fazu velikog međunarodnog projekta zahvaljujući kojem je bolnica dobila video EEG aparat koji omogućava dijagnozu epilepsije, kao i snimanje 24h EEG-a u cilju diferenciranja tipova epilepsije i nekonvulzivnih kriza svijesti.

Također, ovim projektom je uspostavljena video veza u okviru tzv. telemedicina s UKC Tuzla, KBC Mostar i Kliničkom bolnicom Dubrava u Zagrebu kao referentnim centrom za liječenje epilepsija. Na ovaj način će biti olakšana dijagnoza epilepsija kao i uspostavljanje terapijskog protoka, a biće i omogućena dalja edukacija zdravstvenih radnika.

Dr. Baručija je dodao kako je ovime zaokružena jedna neurofiziološka labaratorija koju vodi zajedno s prim. dr. Vlastom Ivanović, jer su od ranije pacijenti mogli raditi EMNG i standarndi EEG nalaz, kao i Color Doppler krvnih žila vrata.