Hrvatska 1. lipnja aplicira za Schengen – pogledajte što to znači za građane BiH

Vlada Hrvatske je danas na sjednici prihvatila prijedlog da Hrvatska započne sa evaluacijom za ulazak u Schengen. Hrvatska za ulazak u Schengen može aplicirati prvog lipnja ove godine, što je europsko pravilo o pravu na zahtjev za pristupanjem nakon dvije godine članstva, javio je dopisnik Anadolije.

Nakon prijave, započinje po prvi put hrvatski proces evaluacije kojega prolaze sve zemlje članice Schengena iznova svakih pet godina. Datumom prijave Hrvatska neće biti spremna za ulazak u Schengen, no postupak evaluacije će trajati oko godinu, godinu i pol dana što je period u kojem će biti vremena za dodatnu pripremu, kazao je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Europska unija je Hrvatskoj stavila na raspolaganje 120 milijuna eura koji su namijenjeni poboljšanju standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice, a moraju se iskoristiti do jula 2016. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je kako će ta sredstva iskoristiti u tehničko opremanje, te u edukaciju službenika MUP-a i službenika Ministarstva vanjskih poslova (MVEP).

“Hrvatska ima velike vanjske granice, samo sa BiH ima preko 1.010,9 kilometara granice”, kazao je Ostojić.

Hrvatska će nadzirati vanjsku granicu iz zraka helikopterima, zatim plovilima na Dunavu, Savi i Uni, a na državnu granicu sa Srbijom postavit će se dodatni stupovi sa nadzornim kamerama.

Svaki ploveći objekt na moru mora biti vizualno identificiran do te mjere da se mora vidjeti natpis, tj. ime i oznake plovila.

Radari i kamere velikog dometa bit će postavljene na južnu morsku granicu prema Otrantskim vratima, a granica sa Italijom postat će dio Schengena i time neće trebati pojačan nadzor.

Ostojić je istaknuo kako ostvarenje samo tehničkih preduvjeta neće značiti ulazak Hrvatske u Schengen, nego je potrebno urediti upravljanje granicom, vize, migracije i azil, urediti policiju i sigurnost, schengenski informacijski sustav, carinsku suradnja, zaštitu osobnih podataka, pravosudnu suradnju i brojne druge elemente primjene pravne schengenske stečevine.

Ministar Ostojić izjavio je kako će ulazak Hrvatske u Schengensku zonu omogućiti nesmetano kretanje hrvatskih građana po čitavom schengenskom prostoru i otvoriti Hrvatsku za ljude iz tih zemalja.