Hrvati ne mogu u mirovinu jer Bošnjaci u Vitezitu štrajkaju!?

Iako su odavno stekli uvjete i dobili otkaz u Vitezitu, još uvijek ne mogu otići u mirovinu navodno zbog toga što bošnjački radnici koji su dobili otkaz u Vitezitu po članku 143. Zakona o radu štrajkaju. Dok su radnici ogorčeni, direktor Vitezita Zdravko Lovrinović tvrdi da se konačan dogovor treba postići u iduću srijedu u županijskom Zavodu MIO u Travniku.

Dejan Džepina, pravnik u Vitezitu, tvrdi da se novac koji je Vlada FBiH uplatila za Vitezit, njegove zaposlenike i one koji trebaju u mirovinu ne može dijeliti nezakonito udrugama koje su formirali bivši radnici bošnjačke nacionalnosti.

Josip Križanac, Nikola Banić, Jadranka Filipović te još 23 radnika Vitezita odavno su dobili otkaze u poduzeću, ali još uvijek rade jer im županijski zavod MIO ne želi uzeti prijave za umirovljenje dok se ne riješi spor oko podjele 2,7 milijuna KM koje je federalna Vlada uplatila mirovinskom fondu po osnovi naplate tzv. iračkog duga za Vitezit. Sporan je štrajk radnika bošnjačke nacionalnosti koji traže da im se uveže radni staž, ali i da se vrate na posao oni koji ne ispunjavaju uvjete za mirovinu. Kao što je poznato oni su čak štrajkali glađu u upravnoj zgradi poduzeća Vitezit.

– Mi nemamo ništa protiv radnika bošnjačke nacionalnosti koji imaju sudske presude da im se uveže radni staž po članku 143. Zakona o radu. U pitanju je iznos od oko 550 tisuća KM. Međutim, sada ti bivši radnici ne žele uplatu, oni bi mijenjali Zakon o radu kako njima odgovara. Traže da im se uveže staž od 1992. do 2011. godine. Kada su i gdje Hrvati dobili taj privilegij? Sada se igra politička igra da ih se retroaktivno prijavi i da im se pokrije radni staž za svih 19 godina. Druga stvar, u Službenom listu Vlade FBiH stoji da se novac daje gospodarskom društvu Vitezit za uvezivanje radnog staža za radnike koji rade, kao i one koji trebaju u mirovinu. Situacija je, dakle, jasna kao dan. Međutim, očito Hrvati koji su već trebali biti u mirovini ne mogu ostvariti svoja prava zajamčena Ustavom FBiH. To je bruka i sramota za cijelu FBIH – kaže nam Džepina.

Zdravko Lovrinović, direktor Vitezita, tvrdi da je sve sada postalo politika a ne poštovanje zakona.
– U srijedu imamo sastanak u županijskom Zavodu MIO i dok se ne ukaže „bijeli dim“ nećemo izlaziti. Istina je da je „pita mala, a žlica puno“ – dodaje Lovrinović. Ilija Šafradin kaže da se Hrvati koji imaju presude za neisplaćene plaće i uvezivanje radnog staža nigdje više i ne spominju. Zanimljivo da problem radnika Vitezita hrvatske nacionalnosti nikoga ne interesira, dok s druge strane bošnjačka vlast gdje god može osporava prava Hrvatima.

VL / HB.org