Hrvati iz BiH i dalje ne mogu u RH bez COVID potvrda, traži se ukidanje mjera

Zastupnik Mosta u Hrvatskome saboru Nikola Grmoja kritizirao je vladu zbog toga što s promjenom epidemioloških pravila za ulazak u Republiku Hrvatsku nije olakšala uvjete sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. Čak niti onima koji imaju državljanstvo Hrvatske, odnosno zemalja Europske unije.

Besmisleno ograničenje “Hrvati iz BiH ne mogu u Hrvatsku na dulje od 12 sati bez testa. To ograničenje je na snazi iako smo ukinuli gotovo sve mjere. Osim toga, u Hrvatsku će neometano ulaziti državljani europskih zemalja, ali ne i naši sunarodnjaci i državljani iz BiH. Ukidajte to besmisleno ograničenje”, napisao je Grmoja na svome Facebook profilu.

Nedugo nakon toga ova objava prikupila je 1500 lajkova te su napisane stotine komentara. Jedan od njih je i Robert Čule iz Mostara koji je ironično naveo kako je hrvatska Vlada u pravu jer bi se oni koji prijeđu granicu i zadrže se duže mogli na kraju i zaraziti. Katica Matić, podrijetlom iz Brčkog, a koja živi u Hrvatskoj, navodi da doslovno ne može u svoj rodni grad mjesecima jer nije cijepljena. Ivana Perić Rabhi istaknula je kako će se ta mjera ukinuti “samo kad bude dan izbora”. S proteklim vikendom vlasti Republike Hrvatske ukinule su doslovno sve ograničavajuće mjere koje se tiču prijelaza granice u Republiku Hrvatsku za one koji ulaze s teritorija država članica Europske unije, no ne i za treće zemlje u koje spada i Bosna i Hercegovina. Na upit voditelju Službe granične policije za susjedne zemlje Ravnateljstva policije Tomislavu Kufneru s obzirom na to da brojni Hrvati koji žive u BiH imaju i hrvatsko državljanstvo te koje pravilo sada za njih vrijedi, on je odgovorio kako je pravilo jednako za sve koji dolaze iz trećih zemalja – oni će morati ispuniti epidemiološki dio. Pa ipak i za “treće zemlje”, što uključuje Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili Crnu Goru, novost je da građani više neće morati dokazivati razloge zbog kojih dolaze u Hrvatsku, ali će morati ispuniti epidemiološki dio.

To u prijevodu znači da moraju biti ili cijepljeni, ili preboljeti COVID-19 ili biti testirani. Pri tome negativni nalaz PCR testa ili brzi antigenski test mora biti sa zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Europska komisija. Samoizolacija i mjere Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa ili komercijalni naziv testa.

U suprotnom, test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u RH. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Na internetskoj stranici hrvatskog MUP-a koja se odnosi na COVID-19 precizirano je i da COVID potvrde o cijepljenju s dvije doze vrijede 270 dana, a potvrde o cijepljenju booster dozom vrijede punih godinu dana.

Svi pak putnici koji su u tranzitu, a ne dolaze neposredno iz država ili regija članica EU-a, odnosno država i regija članica Schengenskog prostora, uključujući osoblje u prometnom sektoru, ako ne napuste RH u roku od 12 sati od trenutka ulaska u RH, automatizmom se određuje nužna epidemiološka mjera samoizolacije.