Hrvati bez svog kanala RTV pristojbu neće plaćati

Žustra rasprava na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH vodila se jučer o točki dnevnog reda koja se odnosi na Odluku o RTV pristojbi, koja bi prema prijedlogu Povjerenstva za promet i komunikacije trebala ostati ista- 7, 5 KM.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazala je, između ostalog, da hrvatski narod neće plaćati RTV pristojbu dok ne bude imao kanal na hrvatskom jeziku.
Replicirao joj je Denis Bećirović iz SDP-a rekavši da je neprihvatljivo za govornicom pričati što je volja cijelog naroda dodajući da su to prošla vremena i da to nije prikladno.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović, kako javlja izvijestitelj “Dnevnog avaza”, povišenim tonom je kazao da se važeći sustav mora poštovati.

– Nije kod nas koncept etničkih servisa, a zagovarati potpuno novi koncept zbog prigovora da se ne poštuje neki jezik nije u redu. Činjenica je da moraju biti ispoštovani svi jezici u okviru postojećeg sustava. Ova zemlja ne može ići u dalju etničku i teritorijalnu podjelu ni milimetar već može ići samo u proces europskih integracija. Molim vas da odgovorno radimo svoj posao – rekao je Džaferović.

U jednom trenutku je ustao, iako nije dobio riječ, Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH obrativši se Džaferoviću riječima: “vi rušite BiH s ovakvim stavom” na što mu je Džaferović samo kazao da nije dobio riječ.
Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović smatra da usvajanje Odluke o iznosu RTV pristojbe nije rješenje problema te da bi jedino rješenje bilo donošenje novog Zakona o javnom RTV servisu ili dobre izmjene postojećeg zakona.

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić, rekao je tijekom rasprave da se moraju stvoriti uvjeti da javni servisi funkcioniraju.

– Činjenica je da ne postoje ni adekvatni uvjeti za njihov rad, ali to ne znači da taj sustav ne može funkcionirati, jer nismo donijeli Odluku o RTV pristojbi. Nesporno je da se ona mora plaćati i SBB će podržati ovu Odluku – kaže Škaljić.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a je kazala “da ona ne plaća RTV pristojbu i da to neće nikada uraditi dodajući da je trebaju plaćati oni u čijoj su službi javni servisi”.

– Imam informacije da je RTRS dužna BHRT-u 5 milijuna KM te da direktor RTRS-a, dojučerašnji šef ureda Milorada Dodika i Željke Cvijanović, nije ispunio svoju osnovnu zakonsku obavezu i nije dostavio Narodnoj skupštini RS izvještaj o radu RTRS-a za prošlu i plan rada za narednu godinu. Sad je jasno da posluje s gubicima – kaže Pandurević.