Hrana sumnjive kvalitete na bh. tržištu?

U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini zabilježeno je nekoliko slučajeva neispravne hrane, odnosno prisustva nedozvoljenih supstanci čak i u jednoj vrsti hrane za bebe na policama trgovina u BiH.Iako su navedeni slučajevi otkriveni prije nego je načinjena veća šteta i povučeni sa polica, potrošači u BiH negoduju smatrajući da se takvi slučajevi često događaju te da su granice Bosne i Hercegovine širom otvorene za robu sumnjive kvalitete koja dolazi iz drugih zemalja.

Samo u posljednja tri mjeseca objavljeno je da bh. potrošači kupuju limun koji sadrži mnogo pesticida u kori, mlijeko sa oznakom K, koje kad se procijedi ima sumnjiv talog, dječju kašu od četiri vrste žitarica koja sadrži tragove tropanskog alkaloida koji izaziva probleme sa srcem i poremećaj parasimpatičkog živčanog sustava.

Međutim, u Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu da su navedeni slučajevi na vrijeme otkriveni i da nije postojala opasnost za potrošače

“U skladu sa Zakonom o hrani primarna odgovornost za osiguranje zdravstveno ispravne hrane je na subjektima u poslovanju s hranom. Ovaj slučaj s hranom za bebe zapravo je primjer kako bi trebalo da se ponašaju osobe koje se bave prodajom hrane, jer je trgovac otkrio nepravilnost, povukao proizvod, obavijestio nadležne organe i potrošače. Tako bi trebalo svi da rade”, kaže Dalibor Vidačak, viši stručni suradnik za odnose s javnošću u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Izvor