Hrabre žene Kruščice obilježavaju godišnjicu borbe mještana Kruščice protiv izgradnje mini hidroelektrana

Grupa Hrabre žene Kruščice u ponedjeljak obilježava godišnjicu borbe mještana Kruščice, s početkom u 12 sati, na mostu Hrabrih žena Kruščice u selu Kruščica kod Viteza.

Obilježavanje godišnjice organizuje se povodom godine dana od kako je grupa žena iz sela Kruščica, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, tijekom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene rijeke, čime je spriječila izgradnju dvije mini hidroelektrane.
Na godišnjici obilježavanja članice grupe pripremit će performans koji govori o napadu policijskih snaga na žene Krušcice, kao i o svim prekršenim procedurama pri izdavanju dozvola za izgradnju mini hidroelektrana.

“Želimo javnost podsjetiti da mještani Kruščice vode pravnu bitku kojom smo se do sada izborili za nekoliko uspješnih sporova pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, a čije sudske odluke se odnose na nezakonistosti u postupcima i ponavljanje postupaka koji se tiču okolinske dozvole, urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole”, kažu iz ove grupe.

Ovo će biti prilika da se na na godišnjici obilježavanja prisjete svih poduzetih aktivnosti i rezultata njihove borbe.

“Glavni cilj naše grupe je poništenje procedura za Izmjenu Prostornog plana KSB iz 2017.godine i Prostornog plana posebnog obilježja iz 2016. godine koji su doneseni netransparentno i bez javne rasprave u kojoj su morali sudjelovali mještani MZ Krušcica. Također, naš cilj je vraćanje postupka na početni doneseni Prostorni plan KSB (2005.-2025.), kojim je planirana zaštita ovog područja i razvoj turizma. Tim povodom, nastavljamo našu pravnu borbu i tokom 2020. godine!”, poručuju iz grupe Hrabre žene Kruščice.

Video poruke Hrabrih žena Kruščice možete pogledati na sljedećim linkovima:

  • https://youtu.be/PNH-QO_UIF4
  • https://youtu.be/-kABQqRjU54
  • https://youtu.be/z01wnT6Q0lY

Iz grupe Hrabre žene Kruščice pozvale su sve da prilikom dolaska na ovaj događaj poštuju naredbe Federalnog stožera civilne zaštite za vrijeme pandemije koronavirusom.

Prethodni članakTijekom protekla 24 sata u FBiH 225 pozitivno na koronavirus, u ŽSB njih 12
Sljedeći članakVITEZ: Nastavljeni radovi na saniranju nogostupa