HP Mostar i HP Zagreb obilježile 350. obljetnicu pogibije Zrinskog i Frankopana

Prvo zajedničko izdanje poštanskih maraka Hrvatske pošte d.o.o. Mostar i Hrvatske pošte d.d. Zagreb tiskano je u povodu obilježavanja 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Zajednička izdanja poštanskih maraka govore o zajedničkom nasljeđu u povijesti, kulturi i umjetnosti. Za dizajn izdanja korištena je slika Otona Ivekovića „Oproštaj Zrinskog od Katarine“ koja se nalazi u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

Hrvatski plemići, vojskovođe i pjesnici ban Fran Krsto Frankopan i knez Petar Zrinski pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. nakon neuspjele urote koju je podiglo hrvatsko i ugarsko plemstvo nezadovoljno politikom Bečkog dvora. Car Leopold I. pozvao ih je pod izgovorom pomirenja, ali ih je odmah zatočio te su nakon optužbe zbog uvrede kralja i izdaje zemlje osuđeni i pogubljeni.

Obitelji Zrinski vuče podrijetlo od obitelji Šubić, jednog od 12 starohrvatskih srednjovjekovnih plemena, i uz obitelj Frankopan spada u najznačajnije i najpoznatije hrvatske velikaške rodove. Mladen I. i Mladen II. Šubić Bribirski bili su bosanski banovi, a Jelena Šubić bila je majka bosanskog kralja Tvrtka I.

Marke su tiskane u bloku, dizajn potpisuje Sabina Rešić, a u poštanskom prometu koriste se od 30. travnja 2021. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba