Hospitalizirane tri novoozaražene osobe u SBŽ-u

Tri nova slučaja covida-19 registrirana su u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) i sve tri su osobe hospitalizirane, izjavio je u utorak direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

– U prethodna dva dana testirali smo 52 osobe, a tri od njih su bile pozitivne. Dvije su stigle iz Njemačke i testirali smo ih na ulazu u karantenu, a, nakon što se ispostavilo da su pozitivne, smjestili smo ih u Bolnicu za plućne bolesti i TBC. Treća osoba je iz Novog Travnika i testirali smo je nakon što se s određenim simptomima javila u Bolnicu Travnik. Ustanovljeno je da je pozitivna i trenutno je u toj bolnici – kazao je Karakaš.

Kako je kazao, zaražena osoba iz Novog Travnika ne može se dovesti u vezu s postojećim klasterima, te se istražuju osobe s kojima je bila u kontaktu.

– Po prirodi svoga posla ta osoba je mnogo komunicirala s ljudima i na nama je sad da pokušamo istražiti s kim je bila u kontaktu i tko je, eventualno, nulti slučaj. Već smo poduzeli aktivnosti i u samoizolaciju je smješteno 12 osoba – dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić kazao je da je do danas uručeno 3.737 rješenja o samoizolaciji, od čega je 720 aktivnih.

Kako je kazao, u protekla tri dana formirane su karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva, u Donjem Vakufu, Travniku i Kiseljaku, a u njima je trenutno smještena 41 osoba.

– Vlada SBŽ-a danas je donijeli odluku da proširimo karantene i da aktiviramo još tri objekta, jer su nam ostala samo 32 slobodna mjesta. Za to čekamo rješenje od resornog federalnog ministarstva – kazao je Matić.

U SBŽ-u je do sada registrirano ukupno 26 covid-pozitivnih osoba od kojih je sedam hospitalizirano.