Hodočasnici iz Istre posjetili i Vitez

Četrdeset i dvoje hodočasnika iz župe Lišnjani u Istri, te iz nekih susjednih župa u petak, subotu nedjelju i po0nedjeljak posjetili su više mjesta u srednjoj Bosni i Sarajevo. Na usluzi hodočasnicima  bio je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mirko Šimić, te domaćini iz mjesta koja su hodočasnici iz Istre posjetili.

U petak su posjetili Franjevački samostan u Fojnici i samostansku crkvu i samostanski muzej, u subotu su posjetili Vitez, u nedjelju Kraljevu Sutjesku, dok će u ponedjeljak posjetiti  Dom za stare i iznemogle osobe koji Caritas gradi u neposrednoj blizini Kiseljaka. Posjetit će i sjedište Caritasa u Sarajevu, a primit će ih i Vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal  Vinko Puljić.

Za vrijeme posjeta Vitezu, konkretno Križančevu Selu, velikom hrvatskom stratištu u proteklom ratu, o velikim razmjerima stradanje, o teškim i krvavim borbama koje su domicilni Hrvati vodili protiv najezde daleko nadmoćnijih i brojnijih muslimanskih snaga za svoj opstanak i ostanak na rodnoj grudi,  o počinjenim zločinima nad Hrvatima u Lašvanskoj dolini a još uvijek neprocesuiranim, hodočasnicima iz Istre govorili su, Ivica Alilović, dragovoljac Domovinskoga rata čija je obitelj 22. prosinca 1993. godine u pokolju u Križanćevu Selu teško nastradala te također dragovoljac Domovinskoga rata i novinar, Zvonimir Čilić. Govorili su im o važnosti dolaska u Lašvansku dolinu znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novi Bilu i Bosnu Srebrenu“ 20 prosinca 1993. godine, o dolasku  prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novu Bilu, u Franjevačku crkvu- bolnicu „Dr fra Mato Nikolić“, te u Vitez i Busovaču 14. lipnja 1994. godine, o gradnji nove sada Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima srednje Bosne i svim građanima koji žive na tom prostoru…Odgovarali su, Alilović, Čilić i don Mirko Šimić i na brojna pitanja koja su postavljali hodočasnici. A ova izlaganja i odgovore na pitanja, hodočasnici su zdušno prihvatili, označili su sve to vrijednim satom povijesti o kojoj su,  kako su kazali, do sada, vrlo malo znali ili su znali tek za neke izložene pojedinosti.

Domaćini hodočasnicima iz župe Lišnjani u Istri, Marina Alilović i njezin otac Ivica poklonili su Monografiju „Volim Vitez“, i knjigu  „Ljudi i vrijeme“, autora Zvonimira Čilića.

Prigodnu molitvu uz spomen-obilježje u Križančevu Selu,  predvodio je vlč. Mirko Šimić.