Hoćemo li moći putovati bez Covid pasoša?

S ljepšim vremenom, ali i blagim popuštanjem epidemioloških mjera, sve je više razmišljanja i o putovanjima. I dok najavljeno uvođenje Covid pasoša još nije dobilo cjelovitu podršku zemalja u Europskoj uniji, u našoj zemlji će, saznajemo, potvrde o imunizaciji koje se mogu koristiti za ulazak u određene zemlje izdavati entitetska ministarstva zdravstva.

АLEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS“

Inicijative određene od Europske komisije koje su upravo govorile da će trećim zemlja biti omogućeno da uđu u taj sistem, tako da kažem, koji će biti vezan za odobrenja za putovanje i kretanje je nešto što će svakako morati ići u suradnji sa njima. Dok oni prema nama upute određene informacije po tom pitanju i mi ćemo svakako onda ići u realizaciju”, rekao je Šeranić.

“Tako se to bombastično najavljuje, da neće se putovati. Evo i sada se putuje uz neku potvrdu o cijepljenju, naći će se mogućnost. Tako da ne vjerujem ja da će neko zabraniti putovanje”,kazao je Mandić.

Turistički radnici kažu kako je Covid putovnica većinski incijativa zrakoplovnih tvrtki kojima bi taj sustav olakšao praćenje kretanje putnika. Kao i do sada, incijativa za Covid putovnicu nailazi na prepreke.

ADNAN KALJANAC, ravnatelj Turističke agencije

“Zaista nailazi na otpor, pogotovo u velikim centrima. Čak ni Svjetska turistička organizacija sa središtem u Madridu nije dala pozitivan odgovor za to”, istakao je Kaljanac.

Jedna od zemalja koja je otvorena za ulazak bosanskohercegovačkim državljanima je Turska, a od 14. aprila i bez PCR testa. Plan je da se putovanja i ovog ljeta za Tursku realizuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. Vraćene su i linije za Eidnhoven, Keln i Berlin. Plan je uvođenje dodatnih linija na ljeto.

EDINA ŠIŠIĆ, rukovoditeljica Sektora saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla

“Još dodatnih pet linija se najavljivalo da će početi u ovom momentu. Međutim, nažalost, zbog kovid pandemije koja je na globalnom nivou, prolongirano je njihovo započinjanje. Znači, dodatnih pet destinacija za Beč, Bilund, Fridrishafen i Baden Baden, Vaxjo“, rekla je Šišić.

Zbog trenutаčne situacije s koronavirusom te različitim mjerama u državama svijeta savjetuje se putnicima da se prvo konzultiraju s veleposlanstvima i konzulatima kako bi znali koje točno dokumente ponijeti sa sobom kako bi se uspjeli ukrcati na svoj let.