Hoće li rast franka izazvati tisuće deložacija u BiH?

Nakon jučerašnjeg dramatičnog skoka tečaja švicarskog franka, predsjednik Skupštine korisnika kredita (UKK) “Švicarac“ Ekrem Karšić upozorava kako sada možemo očekivati deložacije po cijeloj zemlji.

Po njegovom mišljenju, u BiH sigurno ne postoji niti jedan građanin koji će moći izdržati rate kredita po novom tečaju.

Zamjenik predsjednika UKK-a Švicarac Salih Pozder napominje kako su do sada svi slučajevi oduzimanja hipoteka spriječeni zbog uloženih prigovora odvjetnika. Bez tih prigovora do sada bi najmanje 20 obitelji dobilo deložaciju, no prigovorima im ništa nije dugoročno riješeno, već im je samo produžena agonija, ističe Pozder za Fenu.

Oko 9 500 građana BiH korisnici su kredita u švicarskim francima

Oko 9 500 građana BiH trenutno vraća kredite u švicarskim francima, a u veći slučajeva radi se o stambenim kreditima.

O kavom se skoku rate radi Pozder kaže: “Ako je netko digao kredit u švicarcima i početna rata mu je bila 360 maraka, rata mu je skočila na 500 maraka, a sada će skočiti za još 60 maraka, pa će netko tko je podigao kredit i očekivao ratu od 360 maraka sada vraćati 560 maraka”.

Što država može napraviti za dužnike?

Sve europske zemlje štite svoje građane od tzv. lihvarskih ugovora, BiH u praksi nije učinila ništa, a ništa nisu učinile ni vlade ni agencije za bankarstvo, kazao je zamjenik predsjednika UKK-a, koji napominje kako agencije za bankarstvo štite samo banke.

On je naveo primjer Mađarske, gdje je mađarski premijer zamrznuo kredite u švicarskim francima i blokirao rate na fiksni iznos pa Mađari i dan danas vraćaju krediti po tom fiksnom iznosu.

Imamo parlamentarnu komisiju i sada čekamo novu vlast da vidimo zaključke – kazao je Pozder, koji je najavio kako će danas posjetiti sve političke predstavnike da vidi postoji li njihova volja da zaštite građane od udara švicarskog franka.

Kada je suprug umro, banka supruzi uzela stan

Pozder je naveo slučaj čovjeka iz Olova kojem je posao uništen zbog klizišta, pa sada banka traži hipoteku od njegovih jamaca u Živinicama. Također je naveo i slučaj iz Tuzle, gdje je čovjek umro od srčanog udara, a kada je umro banka je njegovoj supruzi uzela stan.

Hoće li dužnicima pomoći Sud za ljudska prava?

Što se tiče sudskih presuda u korist korisnika švicarca presuđeno je u 40 sudskih presuda, s tim da nijedna presuda nije pravomoćna. Trenutno je pred domaćim sudovima još 3000 pojedinačnih tužbi.

Inače, sve zemlje u okruženju podizale su pred svojima sudovima kolektivne tužbe, a jedino su građani BiH podizali pojedinačne tužbe.

Mi smo ispoštovali zakon i pojedinačno tužili Hypo banku – ističe Pozder.

Zbog sporosti domaćih sudova i toga što neće da ubrzaju naše procese mi smo već predali dokumentaciju sudu u Strasbourgu i ako nas oni prime to će biti vrlo dobro – ustvrdio je on, dodajući kako će Udruženje poduzeti sve zakonske opcije da zaštititi svaku obitelj u BiH.

I Karašić i Pozder smatraju kako se vlasti u cijeli slučaj moraju umiješati i da im samo politička odluka može pomoći da se bore protiv kako navode “vjetrenjača”, te su najavili žurne sastanke Udruženja na kojima će usvojiti određene mjere.

Što će se dalje događati s frankom?

Po svim analizama koje sam pročitao švicarski franak će nastaviti rasti i u ovom trenutku ne vidim ništa dobro za nas ‘robove’ švicarskog franka – ističe Pozder.

Švicarska narodna banka u četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena ‘švicarca’ skočila prema euru oko 16 posto, između 1 i 1,02 franka za euro.

Što bh. vlasti mogu i žele napraviti kako bi pomogli svojim građanima ostaje nam vidjeti. Jedno je sigurno, dužnici ostaju na milost i nemilost banaka, odnosno ostaje im samo da vraćaju rate na koje nisu pristali.

 Fena | Piše: Ivana Banović

Prethodni članakBiH poražena od Austrije rezultatom 23:21
Sljedeći članakVečer sjećanja i emocija