Hoće li doći do prekomponiranja vlasti i pada li aktualna Vlada u KSB?

Skoro mjesec dana nakon što su lideri SDA, SBB-a i DF-a potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou, u Travniku se razgovaralo o mogućoj raspodjeli fotelja na području Srednjobosanskog kantona, čiju vlast od formiranja, čine uglavnom SDA i HDZ BiH. Iz SDA kažu da ne bježe od provođenja sporazuma, no ne samo na njihovu štetu.

Sastanak o raspodjeli pozicija održan je na inicijativu kantonalnih odbora DF-a i SBB-a, koji shodno izbornim rezultatima i sporazumu vrha stranaka, očekuju dio kolača u izvršnoj vlasti u ovom kantonu.

“SBB će insistirati na jednom ministarstvu u Vladi SBK-a. Ostajemo imperativno pri tome i smatramo da je to nešto što je realno i što nam pripada po izbornom rezultatu”, istakao je Almir Švago, predsjednik SBB-a Srednjobosanskog kantona.

“Ne možemo, htjeli to ili ne, izvršiti transformaciju Vlade ili prekompoziciju da se drugi partner, odnosno druga nacionalna stranka ne pita”, kazao je Amir Orlović, predsjednik DF-a Srednjobosanskog kantona.

Sličan stav dijeli i SDA, od koje se očekuje dio pozicija. Kažu sporazum treba provesti, ali ne samo na njihovu štetu. Podsjećaju, da je ova Vlada, koju trenutno čini pet ministara HDZBiH, te premijer i tri ministra iz SDA, potvrđena sa 20 ruku SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, neposredno nakon općih izbora. No, kako kažu, omjer snaga, a time i raspodjela pozicija, sa ulaskom SBB-a i DF-a, po njima, trebao bi biti promijenjen.

“Po toj računici sad bi bilo 15-10 i samim tim prvobitna raspodjela više ne bi bila takva. Ne može se samo uzeti od SDA, a ne dirati nešto drugo, jer je to zajednički sadržaj”, poručio je Asim Mekić, predsjednik SDA Srednjobosanskog kantona.

Hoće li i kako dijeliti stečene pozicije, u kantonu koji, za razliku od drugih u kojima bi se sporazum trebao implementirati, već ima formiranu vladu, znaće se nakon stava HDZ-a BiH, čiji su predstavnici pozvani na sljedeći sastanak, javlja Federalna TV.

Prethodni članakHrvatska danas protiv Bjelorusije za drugi krug Eura
Sljedeći članakVIDEO: Sjajan spot i pjesma “Zaborav”