Hoće li doći do povećanja minimalne plaće na 1000 KM?!

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na tisuću KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plaća? 596 KM iznos je trenutačne minimalne plaće u našoj zemlji što je ujedno i najniža plaća u Europi.

U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inflacije i trenutačnog standarda minimalna plaća trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu plaću na tisuću maraka.

Nije to skok

”Mi smo minimalnu plaću u Zakonu definirali kroz brutto iznos jer želimo da se ona definira kroz brutto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika”, rekao je Selvedin Šatovorić, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH. “Nije to skok sa sadašnje minimalne plaće na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plaća plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka”, rekao je Admir Čacvalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i inflacijsku politiku.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plaća bude tisuću konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

Prioritet – povećanje minimalne plaće

“Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plaće, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema”, kaže Marin Bago, iz Udruge za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”. Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plaće. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plaća, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plaća.