HNS-ov Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

U petak, 28. travnja, izaslanici stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u parlamentarnu proceduru su uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kao što je već bilo najavljeno, sukladno zaključku Predsjedništva HNS, a u cilju realiziranja prioriteta iz Deklaracije usvojene na VI. zasjedanju HNS, predloženim zakonom predviđa se  izmjena načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te izmjena koja se odnosi na izbor u klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovim pedloženim izmjenama Izbornog zakona želi se u cjelosti ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 od 1. prosinca 2016. godine. Također, dio predloženih izmjena se odnosi i na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara na način kojim se u cjelosti usuglašava predviđeni postupak s odlukom Ustavnog suda BiH U-9/09 od 26. studenog 2010 godine.

Hrvatski narodni sabor podsjeća kako su čelnici političkih stranaka u BiH u više navrata javno iskazali spremnost, te potpisali deklaracije o tomu da će podržati izmjene Izbornog zakona na način koji će spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda. Predložene izmjene Izbornog zakona BiH pružaju priliku ostvariti temeljna načela na koje podsjeća Ustavni sud, a to je, da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. Dio predloženih izmjena je neophodno usvojiti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje općih izbora 2018. godine.

Prethodni članakNovotravničani odali počast Gabrijelu, posljednje zbogom
Sljedeći članakKaravana prijateljstva: Biciklisti iz Mostara napreduju prema Vukovaru