HNS ODGOVORIO SDP-u: Može se razgovarati jedino o ukidanju Federacije

“Ukidanjem FBiH riješili bismo sva neriješena politička pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu”, poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u odgovoru na SDP-ov prijedlog da se ukinu županijske vlade i pravno-politički preustroji ovaj entitet.

“Sadržaj malicioznih tema koje su javno priopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično ‘konstruktivni’ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali županije kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja”, ističu u HNS-u.

Kazali su i u čemu je najveći problem.

“Prije svega, bitno je istaknuti i opet ponoviti, kako je ključ svih problema zaista na prostoru FBiH, ali to nisu županije, nego upravo FBiH. Unutar županija ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i napretku u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalnih jedinica i zaista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija Bosne i Hercegovine o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBiH smješteni. Ukida FBiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali”, zaključili su.

Kako su priopćili iz HNS-a, Federacija svoj legitimitet vuče upravo iz županija i bez njih formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati. FBiH je u, kako su istaknuli, posljednjih deset i više godina sve županije, osim Sarajevskog, oštetila za stotine milijuna putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a.