HNS BiH zatražio ostavku Budimira

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) inzistira na provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane za Grad Mostar na način da se ispoštuje biračka volja svakog građana i otkloni diskriminacija u izbornom procesu u Gradu Mostaru, priopćeno je iz HNS-a. U HNS-u BiH ističu kako Grad Mostar ne smije više biti “grad slučaj” u kojem će na snazi biti izborna pravila koja se više nigdje ne primjenjuju u BiH. Razmatrajući pripreme za predstojeće lokalne izbore 2012. Predsjedništvo HNS-a BiH donijelo je zaključak o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a BiH u svim onim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija hrvatskog naroda.

Kada je riječ o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci”, Predsjedništvo HNS-a BiH inzistira na cjelovitoj provedbi presude na način da se istovremeno osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, uz istovremeno otklanjanje diskriminatorskih odredbi prema nacionalnim manjinama i onima koji se nacionalno ne izjašnjavaju. “Predsjedništvo HNS-a BiH smatra kako ova nelegalna i nelegitimna vlast u Federaciji BiH krši Ustav F BiH koji definira podijeljenu nadležnost u oblasti prostornog planiranja između Federacije BiH i županija.

Protuustavno se uzurpiraju nadležnosti županija, općina i države. Od Federacije BiH se pokušava napraviti unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom”, zaključuju u HNS-u. “Zadužuju se dužnosnici stranaka HNS-a BiH u županijama da se suprotstave prijenosu nadležnosti, te da sami donose propise temeljem ustava, a hrvatski izaslanici u Domu naroda F BiH pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa kad na dnevni red Doma dođu nacrti zakona o prostornom planiranju FBiH i zakona o Koridoru Vc.

Predsjedništvo HNS-a BiH zadužuje hrvatske ministre u Vijeću ministara BiH i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da stave u proceduru Prijedlog zakona o javnom RTV servisu – kanal na hrvatskom jeziku, te Izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sustavu koji su već pripremljeni. Predsjedništvo HNS-a BiH također poziva Živka Budimira da žurno podnese ostavku na dužnost na koju je izabran temeljem Odluke visokog predstavnika u BiH te da na taj način omogući legitimnim hrvatskim predstavnicima da zaštite interese braniteljske populacije kao i ukupne hrvatske interese u Federaciji BiH”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.