Hladna zima povećala cijenu ogrjeva

Snijeg i hladno vrijeme povećali su cijenu ogrevnog drveta, tako da kupci za jednu paletu trebaju izdvojiti do 210 KM, potvrdili su u pilanama.

Građani tijekom cijele godine nabavljaju drva, a potražnja je trenutno toliko velika da ga je nestalo u nekim pilanama.

Paleta drveta za ogrjev, u kojoj se nalazi 1,70 metara kubnih, tijekom ljetnog perioda koštala je 180 KM, a zbog jako hladnog vremena posljednjih nekoliko dana je poskupjela, tako da kupci sada za nju treba da odvoje 210 KM, rekli su u jednoj pilani.

Milan R. iz Rosulja kaže da je prije nekoliko dana kupio dvije palete drva, koje je platio 400 KM.

U rujnu prošle godine kupio sam 10 kubnih metara drveta, ali iz straha zbog hladnih dana i moguće nestašice drveta, odlučio sam da ih nabavim još, rekao je on.

U oglasima cijene variraju, tako da se drva za ogrjev mogu naći od 75 KM do 95 KM po metru kubnom, dok se paleta može naći i za 190 KM, pišu Nezavisne novine.

Sve više građana drva nabavlja u proljeće ili ljeti jer, kako kažu, tada imaju dovoljno vremena da se osuše do zime i da bolje griju. Ima i onih koji drva nabavljaju tijekom cijele godine, a razlog tome su često loše financije, jer veliki broj građana ne može odjednom odvojiti novac za sav potreban ogrjev tijekom zimske sezone, nego kupuju po nekoliko metara kada imaju novca pa su tako zimi prinuđeni da drva nabavljaju po mnogo višim cijenama.

Za jednu ogrjevnu sezonu treba mi oko 15 metara kubnih drveta, tako da godišnje za drva izdvajam oko 1.125 KM, kaže Vladimir M. iz Zalužana.

U seoskim područjima drva se mogu naći po nešto nižim cijenama, tako za jedan kubni metar narezanih drva, odnosno metarice, kupci treba da izdvoje od 60 KM do 75 KM, a za izrezana i iscijepana od pet KM do 10 KM više.

Slavko Topić, trgovac drvima, rekao je da se drva prodaju konstantno tijekom cijele godine, a da ljeti drva odjednom koliko im je potrebno za cijelu sezonu uzimaju oni koji imaju veće prihode, dok građani koji imaju manja primanja uzimaju drva tijkom cijele godine.

Cijene  

Paleta                     190 KM – 210 KM

Neizrezana drva      60 KM – 95 KM

Izrezana drva           70 KM – 105 KM