Hercegovina će čekati na rasplet u srednjoj Bosni

Usporedno će se danas nastaviti razgovori o ustroju vlasti u središnjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao dva povezana politička procesa koje su usuglasili predstavnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka čiji će predstavnici biti u novim vladama.

Realizacija dogovora

Međutim, u obje županije, SDP u središnjoj Bosni, odnosno SDA u županiji sa sjedištem u Mostaru nastoji zakočiti proces kako bi ostvarili određene političke bodove, a druga strana morala davati dodatne ustupke. Naime, u središnjoj Bosni tamošnji “šef” SDP-a Zukan Helez iz iracionalnih razloga uopće ne želi razgovarati s predstavnicima dva HDZ-a pa je na prethodne sastanke isključivo slao svoje zamjenike ili glasnogovornike. Istodobno, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Salko Sokolović ne želi ni čuti za dogovor koji su postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija prema kojemu bošnjačkoj strani pripada pet bošnjačkih i jedna srpska pozicija, a dvama HDZ-ovima svih šest hrvatskih ministarskih mjesta. Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, koji je i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u središnjoj Bosni, očekuje napredak u razgovorima kako bi se izbjegla teška politička kriza.

Manjina u vlasti

– Ovo je prigoda kako bismo uspostavili održivu vladu koja održava interes svih naroda i građana, rekao je Lovrinović. Istaknuo je da hrvatske stranke kao uvjet za postizanje dogovora traže uvođenje mehanizma zaštite. To znači intervencije u Zakonu o Vladi i Poslovniku o radu Vlade. Tim zaštitnim mehanizmom bi se Hrvati mogli zaštititi od nadglasavanja. U suprotnom bi Hrvati bili manjina u Vladi i u Skupštini.

Zoran Krešić / Večernji list