HDZ SPREMIO ODGOVOR: Lasić će imenovati upravljačke strukture u BH Telekomu, Autocestama F BiH, Željeznicama, …

Ostane li na snazi Uredba Vlade F BiH prema kojoj je imenovanje upravljačkih struktura u nadležnosti resornih ministarstava federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrović imat će pravni osnov imenovati članove Nadzornog odbora, generalne direktore i uprave velikog broja javnih poduzeća s većinskim vlasničkim udjelom F BiH.

No, jednako tako pravo ima i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u čijem su resoru najveće državne kompanije u F BiH, poput dvaju telekom operatera; BH Telekoma i HT Mostar, Zračnih luka, Cesta F BiH i Autocesta F BiH, „Željeznica F BiH“, „BH Airlinesa“ i drugih.

Lasić će “odgovoriti istom mjerom

-Ako SDA ne pristane staviti na dnevni red ukidanje Uredbe na nastavku sjednice Vlade i dopusti da Bajrović imenuje članove Nadzornog odbora i preko njih generalnog direktora i članove Uprave Elektroprivrede HZ HB, HDZ-ov ministar Lasić neće se libiti imenovati članove Nadzornog odbora i Uprave ne samo HT Mostar, već i BH Telekoma i drugih kompanija u njegovom resoru, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis izvor blizak vrhu HDZ BiH, koji je zamolio da ga se ne imenuje.

Sugovornik HMS-a kaže kako je Izetbegović svjestan ove mogućnosti, no kako istodobno strahuje od toga da će DF napustiti koaliciju, ako se ukine sporna Uredba, i pravo imenovanja u javnim poduzećima vrati Vladi Federacije BiH.

-On ( Izetbegović, op.hms) priželjkuje da se ova trakavica nastavi do završetka Kongresa SDA, jer se boji da bi ukidanje uredbe moglo dovesti do pada Federalne vlade i na neki način ugroziti njegov izbor na čelo SDA, no pitanje je hoće li u tome uspjeti, kaže sugovornik HMS-a.

Upozorava, međutim, da ako Bajrović odluči imenovati nove članove Nadzornog odbora i upravu Elektroprivrede HZ HB, po završetku natječaja 9. Svibnja, federalnom ministru Lasiću biti naloženo da „odgovori istom mjerom“, a to znači imenovanje upravnih struktura u BH Telekomu i drugim tvrtkama.

HDZ BiH i SDA pokušat će urazumiti DF

Podsjetimo zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je jučer, nakon sjednice Vlade F BiH, na čijem dnevnom redu, suprotno ranijem dogovoru SDA i HDZ BiH, nije bilo sporne uredbe, zbog čega hrvatski ministri nisu došli na sjednicu, kako „javna poduzeća moraju biti u vlasništvu Vlade F BiH.

-Ono od čega se neće odustati jeste da Vlada FBiH raspolaže poduzećima. Ne mogu ministarstva ni pojedini ministri ogromne sustave kontrolirati i u to će morati biti uključena sva tri partnera – kazao je Izetbegović, nagovještavajući kako SDA nije odustala od ukidanja sporne Uredbe, već je ta odluka samo odgođena.

Gotovo istu poruku uputio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ističući kako „raspad koalicije nikomu nije u interesu te da se o imenovanjima u javnim poduzećima koalicijski partneri moraju dogovarati“.

Izjave Izetbegovića i Čavare upućuju na to da će obje stranke pokušati urazumiti DF da pristane na stav da se imenovanjima u javnim poduzećima bude stvar dogovora koalicijskih partnera, a ne predmet soliranja pojedinih ministara. No, ako u tome ne uspiju, neće im preostati drugo do da ministri iz HDZ i SDA na nastavku jučer započete sjednice Vlade, ili na narednoj sjednici izglasaju stavljanje van snage sporne uredbe, riskirajući tako da DF istupi iz koalicije i Vlada F BiH ostane bez podrške u parlamentu. (HMS)