HDZ RH započeo kampanju za Europski parlament – među kandidatima i Željana Zovko iz HDZ-a BIH

Hrvatska demokratska zajednica Republike Hrvatske započela je danas u Zagrebu svoju kampanju za Europski parlament. Kampanja će se nastaviti danas u Kninu gdje će im se pridružiti i kandidatkinja HDZ-a BiH za Europski parlament Željana Zovko.

“Za nas je od presudnog značenja izlazak Hrvata iz BiH na ove izbore i njihova registracija uoči izbore, koja završava 3. travnja”, kazala je Feni Zovko, te dodala kako se državljani BIH koji imaju hrvatsko državljanstvo mogu registrati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru gdje će i moći glasovati 13. i 14. travnja.

Veoma je važno da svi Hrvati iz BiH izađu na izbore jer su ovo prvi europski izbore i od presudne je važnosti da Hrvati iz BiH pokažu da su i oni Europljani, naglasila je Zovko.

“Iskoristite svoju šansu, izbori su važno demokratsko pravo i shvatite da i vi odlučujete u Europskom parlamentu”, poručila je Zovko biračima.

Podsjetimo, birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju kroz postupak aktivna registracije upisati u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima za izbor zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament.

Zahtjev za aktivnu registraciju podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske odnosno uredu prema mjestu u Republici Hrvatskoj gdje će se birač zateći na dan izbora, najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora, u ovom slučaju zaključno s 3. travnja ove godine.

Aktivna registracija odnosi se samo za raspisane izbore odnosno državni referendum.