HDZ-ovi europarlamentarci o krizi u BiH

Jučer je na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održana rasprava o rezultatima Vijeća za vanjske poslove u kojoj je sudjelovala Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu: Zdravka Bušić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica su govorili o krizi u Bosni i Hercegovini.

Upozorili su da loša socijalna situacija u BiH nije jedini uzrok nemira i nasilja koji su bili usmjereni uglavnom na županijske institucije te zemlje. Apelirali su na tijela Europske unije da promptno reagiraju u cilju smirivanja stanja i osiguranja europskog puta Bosne i Hercegovine. Zauzeli su se za ravnopravan položaj hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda te očekuju konkretan angažman EU, posebice u vidu djelovanja država izvan EU na situaciju u BiH.

Gospođa Ashton je u odgovoru naglasila da je pozorno pratila sva događanja u BiH, a posebice u Mostaru, koja su mogla prerasti u međunacionalni sukob. Ashton je rekla da će se u konzultacijama i dijalogu s državama članicama zauzimati za aktivnu ulogu EU diplomacije u smirivanju stanja i napretka Bosne i Hercegovine.