HDZ BIH najveću potporu ima u Vitezu, HDZ 1990 u Rami

Ususret početka kampanje za predstojeće općinske izbore sve značajnije stranke provodile su istraživanja o popularnosti, pitanjima koja zanimaju birače te se na taj način pokušavaju usredotočiti na ciljane skupine i moguće privući dodatne glasove ovisno o sredinama u kojima se natječ, piše Večernji list

Istraživanje koje je provedeno prije početka izborne kampanje među 20.000 građana, uglavnom hrvatskih birača u devetnaest općina potvrdilo je općeprihvaćenu percepciju o (ne)popularnosti političkih stranaka, te potvrdilo da postoji politička stranka neopredijeljenih, da bi zasigurno ostvarila nadmoćnu, u pojedinim sredinama i dvotrećinsku potporu.

U svim općinama, gdje je provedena anketa, HDZ BiH je imao značajno vodstvo, a u većini općina najbliža stranka je HDZ 1990., daleko iza njih su HSP i Boljitak, a u pojedinim sredinama SDP je preuzimao primat treće ili četvrte, a katkada i druge političke stranke.

Pri tome HDZ BiH najlošije stoji u Usori, a najveću potporu ima u Vitezu. Istodobno HDZ 1990. najbolje stoji u Rami, po tome istraživanju, te pojedinim općinama Posavine i Hercegovine.

Najveći problemi za birače su nezaposlenost, korupcija i kriminal te pitanja vezana uz mlade

Uz to istraživanje, koje je provedeno preko telefona, slučajnim odabirom ponudilo je i nešto širi spektar zanimanja na temelju kojih je moguće graditi temeljnu strategiju za predstojeće izbore, ali je i dobro detektirala lokalne sredine i probleme, koji su posebni i uglavnom se razlikuju ovisno o tomu u kojem prostoru BiH Hrvati u 19 općina u Federaciji BiH žive, ovisno je li to Posavina, Žepče i Usora, Središnja Bosna, ili pak Hercegovina. No, najveće iznenađenje u odnosu na razdoblje prije izborne kampanje za opće izbore 2010., ali i sve dotadašnje izborne procese je opća promjena fokusa i hrvatskih birača u pogledu politike i očekivanja od budućih vlasti. To su prije svega problemi nezaposlenosti, koji je većini građana bio prvi izbor, a nakon toga u najvećem broju sredina, problem broj jedan je korupcija i kriminal. Slijedi zdravstvena i socijalna sigurnost, a stanjem u školstvu građani su uglavnom zadovoljni ili na ovim izborima to nije u fokusu. Najveće je iznenađenje to da je položaj Hrvata uglavnom najslabije rangiran od desetak ponuđenih odgovora osobama koje su obuhvaćene anketom.

Zoran Krešić / VL