HDZ BIH i SDA nastavljaju pregovore o formiranju Vlade ŽSB bez DF-a

HDZ BiH i SDA nastavljaju pregovore o formiranju Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) bez DF-a, rečeno je nakon sastanka predstavnika ove dvije stranke.

Sastanak dviju stranaka uslijedio je nakon što su i današnji pregovori predstavnika DF-a, HDZ-a BiH i SDA završeni bez dogovora o raspodjeli devet pozicija u županijskoj Vladi.

Predsjednica srednjobosanskog županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara kazala je novinarima kako će pregovori između HDZ-a BiH i SDA biti nastavljeni naredni tjedan, javlja Fena.

– Danas smo iznijeli stajališta, a u narednim danima će sve razmotriti stranačka radna tijela. Postoji istinsko partnerstvo između SDA i HDZ-a BiH koji imaju natpolovičnu većinu u Skupštini i koji će, kako smo dogovorili, činiti okosnicu nove Vlade – kazala je Bradara.

Predsjednik županijskog odbora SDA Asim Mekić rekao je kako će sada problem raspodjele devet pozicija u županijskoj Vladi “pasti” na dvije, umjesto na tri političke stranke.

– Nisu sporna hrvatska i bošnjačka ministarska mjesta, ali za ministra iz reda srpskog naroda nemaju ekskluzivitet niti HDZ BiH, niti SDA pa ćemo morati tražiti zajedničko rješenje – kazao je Mekić.

Na novinarsko pitanje kako će SDA i HDZ BiH osigurati tri dodatna glasa u Skupštini, koliko im nedostaje za potvrđivanje novog saziva Vlade SBŽ-a, Mekić je rekao da će zatražiti podršku od svih zastupnika.

– Tražit ćemo podršku od svih zastupnika jer građanima treba nova Vlada. To ne znači kako ćemo pristati na eventualne ucjene… Možda bude nekih zahtjeva zastupnika, ali ćemo razmotriti samo one koji budu u okviru zakona – kazao je Mekić.

Za potvrđivanje novog saziva Vlade SBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini, odnosno 20 zastupnika.

SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju zajedno 17 zastupnika. Po četiri zastupnika imaju SBB i SDP BiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti, a dva HDZ-u 1990.

Prethodni članakUhićen zbog posjedovanja marihuane
Sljedeći članakPao vođa bande iz BiH koja je godinama harala Hrvatskom