Hadžiemrić: Posječene vrbe bit će zamijenjene novim

Na lokalitetu Plava voda u Travniku postoji dio običnih vrba koje su bile izuzetno stare i predstavljale su opasnost da se sruše, upravo u području gdje se kreće veliki dio turista. Vrbe koje su posječene će biti zamijenjene novim zasadom dovoljno izraslih vrba da za godinu-dvije zamijene stare.

Ovo je Feni izjavio načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, objašnjavajući razloge za uklanjanje 15 vrba na lokalitetu Plava voda, a zbog čega su građani Travnika izrazili ogorčenje.

Načelnik Hadžiemrić tvrdi da se radi o redovnoj aktivnosti zaštite građana i turista od opasnosti rušenja starih vrba.

Kaže da se na osnovu zahtjeva građana i nalaza inspekcije te mišljenja biologa pristupilo uređenju starog drveća i uklanjanju grana koje su opasne na cijelom području uže gradske zone Travnika.

-Prošle godine desilo se da se drvo od starosti srušilo. Sreća pa je palo na mezarje, a ne na auta i posjetioce koji su bili tu – navodi načelnik Hadžiemrić.

Dodaje da je na zahtjev biologa otprije godinu dana zatraženo da se zbog sigurnosti posjetilaca napravi sječa starih stabala koja predstavlju opasnost jer su stara i bolesna. Urađen je plan i u toku su potrebne aktivnosti.

Općinski načelnik pojašnjava da “vrba ne može, pogotovo u vlažnoj atmosferi, da živi 100, 200, 300 godina”.

-Ostavljeno je ono drveće koje je moglo ostati. I ono će kada ostari biti zamijenjeno – kazao je načelnik Hadžiemrić.

Na pitanje zašto građani nisu bili obaviješteni o ovoj aktivnosti, on je priznao da je to “propust te treba ispitati zbog čega građani o tome nisu obaviješteni”.

-Građani su mogli vidjeti te aktivnosti, jer se to radilo u cijelom gradu. Zadnju aktivnost smo radili na dijelu Plave vode. Nismo obavijestili građane i smatram da je to greška – naveo je načelnik Travnika.

Inače, brojni građani i turisti iskazali su nezadovoljstvo zbog uklanjanja vrbi na području Plave vode, koje su turistički simbol vezirskog grada.

Grupa Travničana je pokrenula i inicijativu za smjenu načelnika Općine. Oni žele zaustaviti uništavanje prirodnih i drugih bogatstava Travnika.

Danas je na lokalitetu Plave vode, ispred panjeva posječenih vrba, održavana pres-konferencije povodom, kako se navodi, velikog gubitka za Travnik i Travničane, a tiče se “skrnavljenja velikog turističkog potencijala Plave vode”.

Na pres-konferenciji, koju je organizirala inicijativa građana, javnost je upoznata o zahtjevima koje će građani u okviru ove inicijative uputiti općinskoj vlasti.

Na pres-konferenciji je upućen poziv na mirne prosvjede pod nazivom “Zaustavite uništavanje Travnika”, te prezentirane ostale aktivnosti koje će biti realizirane, kao i najava osnivanja udruženja građana.