Gvardijanove poruke i pjesma klape iz Širokog Brijega u viteškoj župnoj crkvi

Nedjeljnu večernju svetu misu u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja predvodio je fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Glazbeno svetu misu je pratila širokobriješka klapa „Dovrhovići” koju vodi Tomo Sušac.

U vrlo zanimljivoj i na prihvatljiv način prezentiranoj propovijedi, u punoj župnoj crkvi, temeljenoj na Evanđelju po Marku, fra Sretan Ćuričić je govorio o „imati i nemati”, o ljubavi, o sreći i nesreći, o tankoj niti između poniznosti i oholosti, između ljubavi i mržnje, o „življenju” Evanđelja u djelu i djelovanju.

Govorio je gvardijan Ćuričić o veličini i snazi odluke mijenjati se, okrenuti se ka boljem, ljudskijem, okrenuti se ka vjeri, ka Bogu. „Tko vjeruje, tko ima ispravan odnos prema Bogu, za sve životne prepreke i probleme naći će rješenje”, kazao je fra Sretan Ćuričić.

Nakon svete mise okupljeni vjernici uživali su u pjevanju širokobriješke klape „Dovrhovići” koja je izvodila duhovne, domoljubne i svjetovne pjesme i za izvedbu ih nagrađivali i na kraju nagradili dugotrajnim burnim pljeskom.

O povijesti franjevaca u Hercegovini i u Širokom Brijegu, o njihovoj vezi sa srednjobosanskim gradićem Kreševom i kreševskim franjevačkim samostanom, te o klapi „Dovrhovići”, govorila je poznata novinarka Radiopostaje „Mir” iz Međugorja, Višnja Spaić, dok je viteški župnik, kroz citate iz djela Travničanina, nobelovca Ive Andrića, govorio o franjevačkoj odanosti i ljubavi prema Bosni.

Uz riječi zahvalnosti na pozivu na gostoprimstvu govorio je fra Sretan Ćuričić, pozvavši viteškog župnika i poznati Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi” da dođu u Široki Brijeg i s klapom „Dovrhovići” u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održe koncert.

Zvonimir Čilić / VL