Guča Gora – Travnička župa ponovno se diže na noge

Guča Gora„Sve se može kad se vrijedne ruke slože…“, može se s razlogom reći za Gučogorce, stanovnike travničke župe Guča Gora, u ratu porušene, opustošene i čiji su žitelji hrvatske nacionalnosti prognani. Prije rata Hrvata katolika u ovoj župi bilo je više od 3 tisuće, sada ih je na svojim obnovljenim ognjištima oko tisuću, no i to im nije prepreka da ponovno organiziraju i društveni život prema svojoj dugoj tradiciji, afinitetima, željama, ali i mogućnostima.

Već u izgnanstvu obnovili su rad svoje Izvorne folklorne skupine Sloga, osnovane daleke 1925., a nastavili rad nakon povratka u svojoj Gučoj Gori i sada, ponovno, ovo društvo spada među najpoznatije, najorganiziranije i najuzornije u našoj zemlji. Brzo su obnovili i rad nogometnog kluba Gorica, koji je ove godine prigodno i svečano obilježio pedesetu godišnjicu osnivanja, a krajem prošle godine, 29. prosinca, skupina od 15 entuzijasta osnovala je Planinarsko društvo Guča Gora. Za predsjednika Skupštine društva izabran je Rudo Kurevija, njegov zamjenik je Mirko Selak, predsjednik Upravnog odbora je Tomislav Rajić, a zamjenik Ilija Kričančić. Rizničar je Ivica Grganović, a po uzoru na svoje franjevce iz znamenitoga gučogorskog samostana koji je prije dvije godine obilježio 150 godina izgradnje, imenovali su i kroničara, a ta važna i zahtjevna uloga pripala je poznatom majstoru fotografije Siniši Skenderiji.

I već tada odlučili su graditi planinarski dom, a darovatelj građevinskog zemljišta od 1.250 četvornih metara je Mato Nevistić iz Radonjića, sela u gučogorskoj župi. Lokacija je na tzv. Košarama iznad Guče Gore i Radonjića, na istočnim padinama Vlašića, na nadmorskoj visini od 1.100 metara.

U zimskom razdoblju sređivali su imovinsko-pravne odnose, dobivene su potrebne dozvole i suglasnosti, a sada je izgradnja doma u punome jeku. Ovih je dana salivena „mrtva ploča“, a kako nam je kazao predsjednik Upravnog odbora Tomislav Rajić, planiraju do zime građevinu staviti pod krov, a prizemlje „zatvoriti“ stolarijom. Uz sve potrebne prateće sadržaje Dom će imati i pedesetak ležaja.
No, vrijedi istaknuti da su inicijalna sredstva za sređivanje dokumentacije i početak gradnje među sobom prikupili članovi Upravnog odbora. Sve radove izvode sami, a u prijevozu traktorima, jedinom prijevoznom sredstvu koje se može koristiti na ovom terenu, uglavnom darovanog građevinskog materijala, u čemu se posebno istakao Pero Rajić s više od stotinu tura, a u prijevozu su im pomagali i susjedi Bošnjaci.

VL / HB.org