Grilje proizvedene u FIS-u na kraljevskoj palači u Jordanu

Među deset bh. proizvođača koji su u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine izlagali na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja “IMM Cologne“ u njemačkom Kelnu, koji se održavao od 16. do 22. siječnja, je i viteška tvrtka Fis koja se predstavila svojom proizvodnjom namještaja Ambyenta.

Moderna tvornica

Jedna je to od najmodernijih tvornica namještaja u regiji koja trenutačno izvozi oko 15 posto proizvodnog programa. U Ambyenti su uvjereni da će nakon nastupa na prestižnom sajmu u Kelnu povećati izvoz, a time i broj zaposlenih sa sadašnjih 500 na 600 radnika. Naime, viteška tvrtka Fis s namještajem Ambyenta bila je jedan od 1500 izlagača iz 54 zemlje koje su predstavile svoj proizvodni program na prestižnom međunarodnom sajmu namještaja u njemačkom gradu Kelnu. Sa sajma koji je privukao pozornost više od 100 tisuća posjetitelja, predstavnici Ambyente vratili su se više nego zadovoljni. “Ostvarili smo puno kontakata, više od 100. Već odgovaramo na upite nekih od zainteresiranih za suradnju s nama, a siguran sam da će biti novih poslova. Što se Ambyente tiče, mi smo već odavno na europskom tržištu, a odnedavno i na dalekom istoku“, kaže Goran Kolenda, voditelj prodaje Ambyente. Zanimljivo je spomenuti da se trenutačno griljama, proizvedenim u Ambyenti u Fisu, oprema jedna od desetak kraljevskih palača u Jordanu. “Igrom slučaja uspjeli smo uspostaviti kontakte i dobiti ovaj zanimljiv posao. Nekoliko šlepera s našom robom, konkretno griljama za prozore, već je otišlo za Jordan i u fazi su montaže“, otkrio nam je i sam Kolenda oduševljen posjetom Svetoj zemlji. Izlaskom na europsko te tržište Jordana, u Fisu se kažu ne mogu niti hoće zadovoljiti. Planovi razvoja proizvodnje namještaja u koju je dosad uloženo 40 milijuna maraka, u posljednjih pet godina 20 milijuna, su vrlo ambiciozni, kazao je Kolenda.

Nova ulaganja

“Ove godine planiramo uložiti još pet milijuna u proizvodnju, zaposliti još 100 radnika te povećati izvoz s 15 na 50 posto. Mi tehnologiju i kadar imamo, imamo i tržište, a jedino što bi nam moglo stvoriti probleme je nedostatak sirovine“, kaže Franjo Furundžija, direktor tvornice Ambyenta. Srednja Bosna bogata je šumom, no događa se da proizvođači nemaju dovoljnih količina sirovine. Razumijevanje vlasti očito je ključno kako bi bh. proizvođači izašli na nova tržišta i razvili toliko potrebnu proizvodnju bez koje se niti jedna ekonomija ne može oporaviti niti stati na vlastite noge, dodao je Kolenda. Inače, na sajmu su se još predstavile tvrtke Arting-gradnja iz Lukavca, GMP Kompani iz Laktaša, Izazov iz Kalesije, Malagić & Divani iz Brčkog, Nova forma iz Šamca, Oglavina iz Brčkog, Sconto-Prom iz Prijedora, Standard iz Prnjavora i Zedex iz Zenice.

Ana Popović / VLM