Grijanje moraju plaćati i građani koji ga ne koriste?!

Općinsko vijeće Travnik na tematskoj sjednici o isporuci toplotne energije u gradu, nakon višesatne rasprave, donijelo je dva zaključka: da se u najkraćem mogućem roku donese novi pravilnik o isporuci toplotne energije, za koji će suglasnost dati Općinsko vijeće Travnik i da se do donošenja novog pravilnika primjenjuje onaj iz 2007. godine.

Gnjev građana

Tematska sjednica sazvana je na zahtjev nekoliko vijećnika, koji su tražili reviziju svih akata koje su potpisali predstavnici općine Travnik i „UNIS Energetike” koja vrši isporuku toplotne energije. Na kvalitetu grijanja u gradu nitko nema zamjerke, što su potvrdili mnogi vijećnici, ali ono što je izazvalo gnjev građana i dijela vijećnika su tužbe „UNIS Energetike” protiv građana koji ne koriste grijanje, a kroz čije stanove prolaze cijevi.
Računi i tužbe stigli su i do stanara u zgradama gdje cijevi čak i ne prolaze kroz stanove, nego kroz zajedničke prostore. Sporna je bilo i to što „UNIS Energetika” nije dobila suglasnost za novi pravilnik o isporuci toplotne energije, iako su za prvi tražili i dobili.
– Nismo obvezni tražiti suglasnost OV Travnik za naše dokumente – kazao je direktor „UNIS Energetike”Adil Pašić.
Nakon toga je sve one koji su „protiv” „UNIS Energetike” nazvao „organiziranom grupom”. Usput je podsjetio načelnika općine Admira Hadžiemrića da „UNIS Energetika” pomaže mnogima.

No, suštinu je rekao vijećnik Tomislav Rajić utvrdivši da sporazum između Općine Travnik i „UNIS Energetike” ima neustavne i monopolističke elemente, ali postoje i elementi krivičnog djela.

Plinofikacija općine

– Može se dovesti u pitanje ustavnost i zakonitost odredbi sporazuma o ustupanju prava na daljinsko grijanje. U dijelu koji se odnosi na obveze ove općine, 50 posto odredbi je sporno. Donijeli smo odluku o plinofikaciji općine Travnik i može se desiti da Guča Gora dobije plin, a Travnik ne može zbog ovog sporazuma, koji je potpisao bivši načelnik (op. a. Tahir Lendo). Sporazum bi se mogao tretirati kao štetan, bez obzira na suglasnost koju je dalo OV Travnik – kazao je vijećnik Rajić, navodeći primjer iz Prijedora, gdje je Ustavni sud poništio sličan sporazum.

DA / HB.org