Grant malim i srednjim poduzećima: Sredstva dobilo i 12 projekata iz KSB

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će sutra, u okviru grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2021. godinu, potpisati ugovore s 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u ukupnoj vrijednosti od 2.382.436,42 KM.

Vlada Federacije BiH je osigurala sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH. Ovim programom pruža se podrška malim i srednjim poduzećima, utvrđenim Zakonom o poticanju razvoja male privrede Federacije BiH i Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, a koji djeluju u oblastima prerađivačke industrije kako bi realizirali investicije usmjerene ka tehnološkom unaprjeđenju, odnosno uveli digitalizirana rješenja u proizvodnji i unaprijedili digitalizirani pristup tržištu, te promovirali proizvode na tržištima s ciljem podizanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Ovim projektom bit će unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tijekom perioda post COVID-a.

Na Javni natječaj za odabir korisnika grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2021. godinu podnesena je 291 projektna prijava. Od 81 uspješno ocijenjenog projekta, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123,01 KM, od čega su mala i srednja poduzeća osigurala vlastito sufinanciranje u iznosu od 5.976.686,59 KM. Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do 10 mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 nova radnika.

Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Kantona Središnja Bosna, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona.

Prethodni članakPoznat identitet Travničanke koja je poginula kod Zagreba, sugrađani se opraštaju
Sljedeći članakŽena iz BiH gađala njemačku policiju bocama, udarila jednog šakom, drugog ugrizla za nogu…