Gradsko kazalište mladih Vitez ponovno najuspješnije u BiH

Gradsko kazalište mladih Vitez ponovno je proglašeno najuspješnijim omladinskim kazalištem u BiH. Na, proteklog vikenda zatvorenom, 13. po redu Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Gradsko kazalište mladih Vitez, osvojilo je prvo mjesto u kategoriji kazališnih grupa, s predstavom „Šmizle“. Drugo mjesto osvojila je kazališna grupa „TiM“ Trebinje za predstavu „Oproštaj“, a treće mjesto Gradsko pozorište Trebinje za predstavu „Slijepa ulica“.

U kategoriji škola nagrade za predstavu u cjelini dobili su, za prvo mjesto Gimnazija „Jovan Dučić“ Doboj s predstavom „Taj ludi svijet“, za drugo Prva Gimnazija u Zenici s predstavom „DNK“ i treće KŠC Sv. Franjo, Opća Gimnazija, Tuzla, za predstavu DNA.
Berna Mišković i Ivona Matošević, članice GKM Vitez osvojile su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja na ovogodišnjem festivalu.

„Ovo je treći put da smo osvojili nagradu za najbolju predstavu na festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH. Nakon Zločestobije i Don Quijotea, Šmizle su potvrdile naš kontinuiran rad i kvalitet. Ovu pobjedu smo posvetili svim članovima GKM Vitez, bivšim, sadašnjim i budućim. Poseban pozdrav našim domaćinima iz AP Neretva u Konjicu, publici, članovima ocjenjivačkog suda i našem dragom prijatelju Hamici Nametku. Jako smo sretni što se, kako smo već i najavili nakon pobjede na Aplauz festu u Banja Luci, pokazalo kako smo mukotrpno radili i uspjeli napraviti još jednu odličnu predstavu. Čestitam Berni i Ivoni na nagradama, ali i cjelokupnom ansamblu naše predstave i redatelju Bruni Grebenaru, na odličnom poslu koji smo napravili u proteklom periodu“, kazao je Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

Nova predstava GKM Vitez „Šmizle“, u režiji mladog Brune Grebenara, a prema tekstu Miljoruba Nedovića, osvojila je nagradu publike za najbolju predstavu na Aplauz festu u Banja Luci, a nagrada za najbolju predstavu 13. FSDS BiH u Konjicu dodatno je potvrdila kvalitet ove predstave i ansambla GKM Vitez.

Gradsko kazalište mladih Vitez se ponovno potvrdilo kao istinski kulturni brend Središnje Bosne, a u nepunih 9 godina postojanja već treći su put nauspješnije omladinsko kazalište u BiH. Pobjedom na 13. FSDS BiH GKM Vitez automatski je izborilo plasman na Međunarodni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva – Juventafest, koji će se održati u rujnu 2015. godine u Sarajevu.

Stručni ocjenjivački sud na 13. FSDS BiH u Konjicu radio je u sastavu: mr. sc. Miroljub Mijatović, predsjednik, Ivana Soldar, član i mr. Mirza Bajramović, član.

Reklama