Gradit će se plinovod Zenica – Travnik – Posušje – Zagvozd…

Iz BH-Gasa jučer su priopćili kako je Vlada Federacije BiH usvojila informaciju o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske”.

Projekt izgradnje južne interkonekcije proglašen je strateškim projektom za FBiH kojim se osigurava sigurnost opskrbe, diversifikacija izvora opskrbe i razvoj tržišta prirodnog plina u FBiH.

To je početni i prvi korak nastavka izgradnje plinovoda Zenica – Travnik – Novi Travnik – Posušje – Zagvozd. BH-Gas je, u suradnji s Vladom FBiH i premijerom Fadilom Novalićem, osigurao sredstva za izradu konačne studije izgradnje plinovoda, projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Istodobno, u proteklom razdoblju obavljeni su i razgovori s potencijalnim kreditorima koji su izrazili interes za financiranje tog projekta. Također, potpisano je pismo namjere s hrvatskom kompanijom Plinacro o realizaciji i izgradnji plinovoda na teritoriju Hrvatske do granice s BiH, u cilju interkonekcije prijenosnih plinskih sustava dviju susjednih zemalja piše Večernji list.

BH-Gas je, nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u plinskom sektoru, uspio u samo nekoliko mjeseci učiniti taj projekt fizibilnim, kako investitorima tako i partnerima u BiH i regiji. Svakako je bitan segment, koji je i ključan, da BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da Federacija BiH ne ovisi samo o jednom ulazu prirodnog plina u Zvorniku, već da se tim novim ulazom prirodnog plina riješi sigurnost opskrbe plinom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u prijenosu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na potezu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a. Kako su kazali iz BH-Gasa, zahvaljuju Vladi FBiH na prihvaćanju informacije i usvajanju zaključka kojim taj projekt započinje svoju realizaciju i za koji se nadaju kako će, nakon “sušnih godina” u razvoju plinskoga tržišta, biti realiziran u što kraćem roku.

Prethodni članakViteški ragbijaši ostali bez lopti i rekvizita za treninge
Sljedeći članakU pucnjavi kod Viteza ranjena jedna osoba