Grade se dva olimpijska bazena u vodenom parku ‘Ribica’

Vitez će do početka ljetne sezone kupanja biti bogatiji za dva olimpijska bazena koji se završavaju u vodenom parku Ribica najvećem kupalištu u središnjoj Bosni. Prema riječima investitora i vlasnika Mirka Šakića, jedan olimpijski bazen služit će za plivače a drugi za skakanje u vodu. Uz već izgrađeno Etno selo Čardak te hidrocentralu i ribnjak, ovo će i ovoga ljeta biti najposjećenije mjesto i to ne samo u Vitezu.

Vitez je još davne 1965. godine imao olimpijski bazen u središtu grada. Danas je to gradsko ruglo na kojem se okupljaju narkomani i baca otpad. Od bazena je ostala samo velika betonska rupa. Privatizacija je i ovdje učinila svoje. Samo nekoliko kilometara dalje od bivšeg bazena grade se čak dva mala olimpijska bazena. Jedan je za skokove u vodu, a drugi za plivanje.

– Prošle godine na našim bazenima znalo je biti i po tri tisuće kupača dnevno. To je zaista veliki broj ljudi koji traže više prostora za kupanje i uživanje. Našom strategijom odlučili smo izgraditi još dva bazena i to mala olimpijska u kojem će naši vjerni kupači imati maksimalne uvjete za odmor, relaksaciju i uživanje.

U tijeku je i završna faza radova na konferencijskoj dvorani sa 80 mjesta tako da ćemo ovoga ljeta sve naše kapacitete staviti u funkciju. Dakle, pored restorana, ribnjaka, etno sela, vodenog parka, hidroelektrane kupačima ćemo staviti na raspolaganje i dva olimpijska bazena, kaže nam Mirko Šakić.

Zanimljivo je također napomenuti da Etno selo Čardaci za zagrijavanje zimi, a hlađenje ljeti koristi običnu vodu koju uz pomoć specijaliziranih crpki zagrijava, odnosno hladi na potrebnu temperaturu. Za jedan kilovat struje ovim postupkom se dobije pet kilovata energije iz vode tako da cijelo etno selo od 1.200 četvornih metara dnevno zagrijava zimi za samo 50 KM. Ovim sustavom, hlađenje ljeti gotovo je besplatno.

Srećko Stipović / VL