Građani Viteza pokrenuli peticiji za rješavanje problema pasa lutalica

Neformalna grupa stanovnika općine Vitez, na čelu s Nenadom Ćosićem i Vlatkom Vidovićem, pokrenula je potpisivanje peticije koja za cilj ima, bez odgode, zbrinjavanje pasa lutalica na području općine Vitez, a time osiguranje zaštite Ustavom zajamčenih prava na život, prava na slobodu kretanja i prava na sigurnost osobe, kako nama tako i budućim naraštajima, stoji u priopćenju za javnost.

Organizatori potpisivanja peticije traže obrazloženje o aktivnostima, odgovornostima i poduzetim mjerama u provedbi:

– člana 43. stava (3) Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja: „Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.”, tj. najkasnije 26.02.2010.godine.

– člana 43. stava (4) Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja: „Do osnivanja skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona, od tijela predviđenih ovim zakonom, veterinarske stanice mogu, u suradnji s nadležnim općinskim organima, provoditi kastraciju, sterilizaciju i obilježavanje napuštenih životinja, naročito pasa lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa, a s ciljem stabilizacije populacije napuštenih životinja kontrolom njihove reprodukcije u kratkom roku.”

Kroz peticiju se traži da se svi psi lutalice, odmah uklone sa ulica i zbrinu, kao i odgovornost vlasnika prema psu, odnosno psima. Potpisivanje peticije može se izvršiti u javnim objektima (trgovine, kafići…) na širem području središta grada, najkasnije do četvrtka, 6. lipnja 2013.godine.

“Po okončanju, popisne liste potpisnika peticije bit će predate na postupanje nadležnim tijelima, a potpisnici ove peticije nisu protiv životinja, nego samo žele sigurno hodati ulicama svoga grada”, navodi se na kraju priopćenja.

Prethodni članakOpćinsko vijeće Vitez održalo 6. redovnu sjednicu
Sljedeći članakViteški vatrogasci sinoć ugasili požar u Dubravici