Građani Viteza pokrenuli peticiji za rješavanje problema pasa lutalica

Neformalna grupa stanovnika općine Vitez, na čelu s Nenadom Ćosićem i Vlatkom Vidovićem, pokrenula je potpisivanje peticije koja za cilj ima, bez odgode, zbrinjavanje pasa lutalica na području općine Vitez, a time osiguranje zaštite Ustavom zajamčenih prava na život, prava na slobodu kretanja i prava na sigurnost osobe, kako nama tako i budućim naraštajima, stoji u priopćenju za javnost.

Organizatori potpisivanja peticije traže obrazloženje o aktivnostima, odgovornostima i poduzetim mjerama u provedbi:

– člana 43. stava (3) Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja: „Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.”, tj. najkasnije 26.02.2010.godine.

– člana 43. stava (4) Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja: „Do osnivanja skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona, od tijela predviđenih ovim zakonom, veterinarske stanice mogu, u suradnji s nadležnim općinskim organima, provoditi kastraciju, sterilizaciju i obilježavanje napuštenih životinja, naročito pasa lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa, a s ciljem stabilizacije populacije napuštenih životinja kontrolom njihove reprodukcije u kratkom roku.”

Kroz peticiju se traži da se svi psi lutalice, odmah uklone sa ulica i zbrinu, kao i odgovornost vlasnika prema psu, odnosno psima. Potpisivanje peticije može se izvršiti u javnim objektima (trgovine, kafići…) na širem području središta grada, najkasnije do četvrtka, 6. lipnja 2013.godine.

“Po okončanju, popisne liste potpisnika peticije bit će predate na postupanje nadležnim tijelima, a potpisnici ove peticije nisu protiv životinja, nego samo žele sigurno hodati ulicama svoga grada”, navodi se na kraju priopćenja.