Građani Travnika ne moraju plaćati tzv. fiksni trošak za grijanje

Sud BiH donio je presudu u upravnom sporu po tužbi Unis Energetike d.o.o. Sarajevo i Općine Travnik protiv rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, kojim je oglašen ništavim Sporazum o ustupanju prava daljinskog grijanja općine Travnik firmi Unis Energetika d.o.o. Sarajevo.
Tužbe protiv rješenja Konkurencijskog vijeća BiH podnijeli su i Unis Energetika i Općina Travnik koja je Unis Energetici spornim sporazumom dala monopolistički položaj na tržištu grijanja grada Travnika, ali je Sud BiH obje tužbe odbio kao neosnovane. Unis Energetika je od 2013. godina počela sa slanjem računa tzv.”fiksnog troška” građanima koji su isključeni sa sustava centralnog grijanja i koji nisu koristili grijanje, a potom i njihovim tužbama pred Općinskim sudom Travnik zbog ne plaćanja tih računa.

Općinski sud Travnik i Kantonalni sud Novi Travnik su prihvatali tužbe i presuđivali u korist Unis Energetike, a na štetu građana. U prosincu 2015. godine, po zahtjevu Udruženja potrošača Klub potrošača Travnik koje zastupa travnički odvjetnik Ribić Adis, Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo odluku kojim utvrđuje da je sporazum između Konkurencijskog vijeća BiH i Općine Travnik nezakonit, što je sada svojom presudom potvrdio i Sud BiH.

To praktički znači da građani Travnika koji su isključeni sa sustava centralnog grijanja i koji su do sada bili u obvezi plaćati “fiksni trošak”, više ne moraju isti plaćati od početka 2016. godine pa ubuduće. Zbog nanošenja velike štete građanima Travnika, u sljedećem periodu razmatrit ćemo podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih osoba Unis Energetike i Općine Travnik zbog kaznenog djela stvaranje i omogućavanje monopolističkog položaja, ali i postupak protiv odgovornih u sudovima zbog inzistiranja na provođenju nezakonitog sporazuma i nanošenju štete građanima Travnika, kazao je odvjetnik Adis Ribić.

Prethodni članakRadnike traže putem YouTube kanala
Sljedeći članakŽalbe poništile natječaj, nabavka putovnica neizvjesna