Građani Novog Travnika jasno poručili vlasti: Ukinite sredstva strankama i dajte ih studentima i „Dugi“!

Velika većina Novotravničana u anketi Drukčijeg radija zatražila je od općinskih vlasti i svih sudionika novotravničke političke scene da se lokalni ogranci političkih stranaka odreknu tranši koje dobivaju na ime vijećnika te ih preusmjere u studentske stipendije ili druge, po njihovom mišljenju, društveno korisnije svrhe.

Naime, u anketi koju smo pokrenuli u petak, u samo nekoliko sati svoj glas dalo je više od 300 Novotravničana, kojih se čak 97 posto izjasnilo da bi sredstva u iznosu od oko 100.000 KM trebalo preusmjeriti.
Jasna je to poruka novotravničkoj vlasti kako bi trebala reagirati na nesvakidašnji prijedlog koji je, za razliku od nekih drugih inicijativa, ujedinio građane po svim mogućim kriterijama, obzirom da su za glasali mladi i stari, Bošnjaci, Hrvati i drugi…

Iako o tome neće neće biti govora u četvrtak, kada je planiran nastavak prekinute sjednice Općinskog vijeća, rezultati ovakve ankete svakako na neki način vladajuće obvezuju poštivati mišljenje onih koji su ih i izabrali. Hoće li ili ne biti tako ostaje za vidjeti, a s posljedicama, kakve god one bile, lokalni čelnici će se morati suočiti već na lokalnim izborima sljedeće godine.
Podsjetimo, inicijativom je predloženo da se tranše koje novotravnički ogranci stranaka dobivaju na ime vijećnika, ali i povišica vijećničkih paušala od 50 KM po vijećniku koja nije usvojena na zadnjoj sjednici vijeća preusmjere u studentske stipendije, a na prijedlog HDZ-a BiH i pomoć Edukacijsko-rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama „Duga“.

Sredstva u cijeloj priči uopće nisu mala, pa tako stranke na račune svaki mjesec dobivaju 300 KM po vijećniku, što iznosi oko 90.000 KM kad su u pitanju sve političke partije, dok je odbijenim povećanjem paušala u zraku ostalo „visjeti“ oko 18.300 KM. Dakle, ukupna sredstva koja bi se preusmjerila u druge svrhe iznosila bi više od 100.000 KM na godišnjoj razini.

Odjek sličnih inicijativa u javnosti bio je izuzetno pozitivan, pa su se građani, slično kao u Novom Travniku, uglavnom složili da su studentske stipendije ili neka druga proračunska stavka puno bolji način za utrošiti novac poreznih obveznika od financiranja političkih stranaka.