Građani Lukavca protiv spalionice automobilskih guma

Građani Lukavca jučer su na javnoj raspravi nedvosmisleno rekli NE tvornici za spaljivanje automobilskih guma. javnu raspravu je organiziralo Federalno ministarstvo okoliša po zahtjevu investitora Energy Solution kojem je navedeno ministarstvo već izdalo okolinsku dozvolu.

Da cirkus bude veći jučer je bila treća javna rasprava a dvije prethodne nisu se mogle ni održati jer investitor nije uopće izradio studiju o utjecaju rada tvornice na okoliš. Međutim kada je studija konačno ugledala svjetlost dana općinski načelnik je formirao stručnu grupu koja je dala primjedbe na studiju. Čak 46 ozbiljnih primjedbi stručna grupa je dala na predloženu studiju i donijela zaključak da pored sadašnjih velikih zagađivača Lukavac ne treba još jednoga.

Treba napomenuti da je na okolinsku dozvolu koje ju je izdala federalna ministrica Okoliša firmi Energy Solution tužbu uputila nevladina udruga građana Forum i općina Lukavac po odluci općinskog vijeća.Kantonalni sud u Sarajevu je ponišito okolinsku dozvolu ministrice i naredio javnu raspravu na temu spalionice guma u Lukavcu.

Posebno je bila dirljiva priča Amire Iković predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma.Čak 375 građana Lukavca u 2015. godini je oboljelo od karcinoma.

Federalna ministrica okoliša izdala je i okolinsku dozvolu poduzeća Greta Green za spaljivanje automobilskih guma u Vitezu, točnije dijelu PS Vitezit. Izvjesna Dragana Jovanović potpisala je ugovor sa direktorom PS Vitezit Miroslavom Puljićem o najmu jedne kancelarije za 150 KM mjesečno za potrebe destilacije drveta a ne spaljivanja automobilskih guma.

Ugovor je istekao u trećem mjesecu ove godine.Tanja Pejović predsjednica ekološke udruge Kremenik postavila je pitanje na javnoj raspravi hoće li se poništiti okolinska dozvola koju je Greta Green dobila za spalionicu guma u Vitezu jer nije bilo javne rasprave na tu temu a sud je već poništio istu dozvolu poduzeću Energy Solution koju po naptucima ministarstva okoliša i nije trebalo održati.Tanja je napomenula da je 18 nevladinih udruga potpisalo peticiju protiv okolinske dozvole jer građanima nije data mogućnost da imaju javnu raspravu i kažu svoje mišljenje i stav o toj tvornici. Odgovor pravnika iz federalnog ministarstva okoliša je bio da je to stvar ministrice okoliša.

Prethodni članakAlem Lolić novi predsjednik NK Travnik
Sljedeći članakZapalio se automobil na Komaru