Građani Kreševa ne odustaju – peticijom traže da se zaustavi rad kamenoloma

Kreševski građanski pokret počeo je s potpisivanjem peticije kojom pozivaju nadležne  institucije da u okviru svojih ovlasti reagiraju na uočene nepravilnosti i zabrane rad  kamenoloma i krečnjare dok ne ispuni sve potrebe uvjete za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana.

Peticijom građani Kreševa žele da istaknu svoj jedinstven zahtjev a to da je krajnje vrijeme da kamenolom i krečnjara u Kreševu počnu da rade u skladu sa zakonom. “I ranije smo isticali da mi od svojih zahtjeva nećemo odustati. Nedopustivo je da tvrtka BFS  D.O.O. Kreševo nema validno rješenje o vodnoj dozvoli te da joj je na osnovu utvrđenog  činjeničnog stanja izdato Rješenje kojim se ”zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita” i da se nakon 4 prekršajna naloga  zbog toga, nastavi s ispuštanjem mulja u rijeku Kreševčicu. Ovom peticijom tražimo konačni prestanak nezakonitog rada kamenoloma i dosljedno poštivanje okolinske dozvole prilikom rada  krečnjare. Apeliramo na sve nadležne da reagiraju i da zaustave ovakve neregularnosti koje  svakodnevno ugrožavaju zdravlje svih nas. Zahtijevamo da neko za ove propuste odgovara”, navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

  Čak je i Rudarsko – geološka inspekcija Ministarstva Gospodarstva SBK 2019. godine zabranila gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu.   Podsjećamo, mještani naselja Bjelovići se od 2018. godine bori s neregularnostima u radu  kamenoloma i krečnjare. Iako su im predstavnici kompanije BFS D.O.O. a na sastanku sa načelnikom općine obećali nabaviti još jednu muljnu crpku i džambo vreće za mulj, obećanja nisu ispunjena, te su mještani organizirali prosvjede i blokadu puta 7. i 8. veljače 2018. Kao rezultat tih provjeda tvrka BFS D.O.O pokrenula je prekršajni postupak uz naplatu štete protiv  mještana koji su blokirali put. ”Ponavljamo da nećemo odustati – iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nelegalan rad kamenoloma i krečnjare zbog kojeg je nama i našoj djeci ugroženo zdravlje i život. U prethodnom periodu smo od Federalne uprave za inspekcijske poslove tražili ponovni inspekcijski nadzor na licu mjesta i kažnjavanje subjekta nadzora u skladu sa zakonom, imajući u vidu ponovnu ekološku katastrofu koja se prostire sve  do Kiseljaka, Fojnice i Visokog uzrokovanu nelegalnim radom kamenoloma i krečnjare u  Kreševu”, navode mještani.

Prethodni članakPostani bike vodič: Turistička zajednica SBK/KSB i Agencija REZ vas pozivaju na obuku
Sljedeći članakŠvicarska otvara svoje tržište rada za Hrvate od 1. siječnja 2022