Građani BiH potrošili 2,4 milijuna KM za online kupovinu

E-commerce. Shopping cart with cardboard boxes on laptop. 3d

Od siječnja do lipnja u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend „kupovine iz fotelje“ tako je sve popularniji i kod nas.

Jednim klikom zaobiđu se gužve u tržnim centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama.   Prednost je i to što se u virtuelnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno.

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNOBiH, kazao je da je najveći broj pošiljki u tom razdoblju ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru.

– Carinska služba Uprave za neizravno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 milijuna KM.

Gotovo isto je bilo i prošle godine – ističe Kovačević. Građani BiH putem interneta najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku. – Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH – kazao je Kovačević. On ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

– Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla – pojašnjava Kovačević.  Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će vremenom klasični način kupovine izgubiti bitku s online kupovinom te da je to najsuvremeniji način kupovine.

vecernji.ba