Grad Zenica ukinuo jednokratnu pomoć za novorođenu djecu

Gradski vijećnici Grada Zenica su na 30. sjednici usvojili Budžet Grada Zenica za 2023. godinu. Usvajanjem ovakvog Budžeta, podrazumijeva se i ukidanje jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete u Zenici, odnosno budžetske linije u ukupnom iznosu od 200 hiljada KM.

Pravo na ovu jednokratnu pomoć u iznosu od 230 KM je imao jedan od roditelja ako mu je prijavljeno mjesto prebivališta na području Grada Zenica.Ovaj potez Fuada Kasumovića, predlagača Budžeta, sigurno će izazvati veliku kontroverzu među roditeljima. Dosadašnje jednokratne pomoći bile su minorne, ali opet koliko toliko namijenjene da pomognu roditeljima da se brinu o svom novorođenom djetetu.

Ovaj potez izazvao je raspravu na sjednici Gradskog vijeća na koji je ukazala vijećnica Emina Babić ističući da je kao žena, majka i kćerka razočarana ovakvom odlukom.Ukidanje ove pomoći kontradiktorno je s ciljevima povećanja nataliteta. Za razliku od Zenice koja ukida pomoć, bivša Vlada Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem je prošle godine odlučila da svaka porodilja tokom 12 mjeseci dobija novčani iznos u visini od 1.000 KM.

Lično smatram da je sasvim dovoljno da svaka porodilja ima mjesečno 1.000 KM i zato što dobijaju ta sredstva od kantona, mi smo ovu naknadu ukinuli – izjavio je Fuad Kasumović u obrazlaganju svoje odluke o ukidanju ove budžetske stavke.

Neshvatljiv je prijedlog Kasumovića i službi Gradske uprave da ukinu ovu pomoć, pogotovo i zbog činjenice da se upravo Kasumović hvali da je “Zenica dobila rekordan budžet koji će vjerovatno dosegnuti i do 100 miliona KM” i da je upravo on za to najzaslužniji.

Zenit.ba