Gotovo 10 000 posjetitelja na 8. Danu kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama

Tradicionalna manifestacija Dan kazandžija i izvornogbećarca u Krčevinama, kod Viteza ove je godine srušila sve rekorde i nadmašilasva očekivanja. Osmi po redu Dan kazandžija i izvornog bećarca, u organizacijiMjesne zajednice Krčevine okupila je približno 10 000 posjetitelja te više od 40 kazana, kao i brojne druge izlagače, bilo tradicionalnih obrta ili jela, kojisu na taj način prezentirali kulturnu baštinu Hrvata Središnje Bosne, ali ičitave BiH i Hrvatske.

Ponovno su Vitežane na manifestaciji sudjelovali i brojni gosti iz Travnika, Novog Travnika, Busovače, Kreševa, Kiseljaka, Dobretića, Žepča, Jajca, Zenice, Livna, Županje, Zadra, Dubrovnika, Splita (Republika Hrvatska), a brojni posjetitelji stigli su iz čitave BiH i Hrvatske, ali i brojnih europskih zemalja, Austrije, Švicarske, Njemačke, Italije, Francuske…a sve posjetitelje oduševio je mimohod pjevačkih skupina u narodnim nošnjama, koji su predvodili domaćini u kočijama, što je uistinu izgledalo fascinantno.

„Rekordan broj posjetitelja, rekordan broj kazana i kazandžija, raspoložene, raspjevane, vesele skupine i gosti, odličan i vrlo sadržajan kulturno-zabavni program i više je nego dovoljno razloga da budemo jako zadovoljni. Ovim putem zahvaljujem i svima koji su pomogli na bilo koji način, svim skupinama koje su sudjelovale, ali i svim posjetiteljima na dolasku. Posebne zahvale vrijednoj ekipi iz Krčevina, koja je sudjelovala u organizaciji“, istaknuo je u ime organizacijskog odbora Dragan Babić, voditelj pjevačke skupine Krčevine.

I ove godine vrijedne žene iz Krčevina dale su poseban obol ovoj manifestaciji pa su pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame. Ponovno su poseban dojam ostavili dragi prijatelji i gosti iz Županje, članovi Sinđira, prve pjevačke konjice u Hrvatskoj. Posjetitelje su osim svojim dolaskom i nastupom počastili slavonskim delicijama, kulenom i sirom, a posebnu pažnju uz čobanac privukao je grah iz čupa, pripreman po posebnoj recepturi, te šaran u rašljama. Blagoslov jela, kao i svih sudionika obavio je župnik župe Vitez, fra Velimir Bavka.

Vrijedni domaćini uručili su posebna priznanja za neizmjeran doprinos ovoj manifestaciji koja su uručili Ivanu Sajeviću, Alojzu Mlakiću, Draganu Livančiću i Goranu Miškoviću.

Cjelodnevni program uživo je prenosio portal Dolina Lašve, a reportažu priprema i Hrvatska radiotelevizija. Kao i svake godine sudionike su očekivala i zanimljivanatjecanja, tako je za najveseliju skupina izabrana ekipa Podvarak.

Za najbolju rakiju šljivovicu izabrana je ona Maria Brkića iz ekipe Podvarak, dok je drugo mjesto osvojio Ivica Franjić, a treće Željo Lukić iz Jajca. Najbolju rakiju viljamovku, baš kao i prošle godine, imao je Tomo Livančić, drugo mjesto pripalo je Đuri Dubrovniku, a treće Mariu i Neši iz ekipe Podvarak.

Posebnu dimenziju ovoj vrijednoj manifestaciji ponovno je, kao i svake godine do sada, dala pjevačka skupina Krčevljani, kao i poznati glazbenik iz Krčevina Perica Strukar, Vanja i Sunčica Strukar, Dejan Čeko, pjevačka skupina iz Mošunja, Pero Gudelj, Focus bend.

Svakako moramo istaknuti kako su idejni začetnici Dana kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja Goran Mišković i Pero Žuljević, te uz njih i Dragan Babić.

Na koncu, i ovoga puta iskreno čestitamo Krčevljanima na ovoj vrijednoj manifestaciji i nadamo se kako će iznaći snage još mnogo godina organizirati Dane kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja, manifestaciju za koju vjerojatno još nitko, pa ni sami domaćini nisu do kraja svjesni koliko vrijedi. Neprocjenjivo!