Gospodarski razgovori u Vitezu

Novoizabrani predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Širokobriježanin dr. sc, Marko Šantić koji je na toj funkciji zamijenio sugrađanina, Jagu Lasića, boravio je u Vitezu.

Skupa s njim bio je i njegov zamjenik, Mirsad Jašarspahić, a domaćini su im bili, ugledni viteški gospodarstvenik, zamjenik predsjednika UO Gospodarske komore F BiH, Franjo Rajković i predsjednik Privredne/Gospodarske komore Srednjobosanske županije, Asim Gradinčić. Razgovorima u Franšiznom centru BiH u Vitezu bilo je i desetak istaknutih gospodarstvenika s ovog područja, a razgovarali su o aktualnim temama iz rada i djelovanja federalne Privredne/Gospodarske komore, o radu županijske Gospodarske komore, te o radu i djelovanju gospodarstvenika, o njihovim prijedlozima problemima s kojim se susreću u svakodnevnom radu i poslovanju.

Dolazak novoizabranog predsjednika federalne Gospodarske komore u Vitez bila je i prilika i za razgovor za naš list, čemu se predsjednik Marko Šantić rado odazvao., „Naši programi rada, moj i mog zamjenika Jašarspahića, koje smo ponudili Skupštini federalne Gospodarske komore prilikom izbora, bili su kompatibilni i članovima Skupštine prihvatljiv. Uz brojne novine koje smo kroz programe našega rada i djelovanja ponudili Skupštini, posebno smo naglasili nužnost preustroja organizacije i rada Komore, unutarnji i vanjski – odnos federalne i županijskih komora, te odnos s Vanjskotrgovinskom komorom, koju zovu i državnom, te stalni i učinkovitiji rad na terenu“, kazao je predsjednik Šantić, naglašavajući kako Komora mora u daleko većem obimu i aktivnostima biti na usluzi gospodarstvu nego što je to do sada bila. „Moramo i hoćemo biti i poveznica između izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH i županija. Jer, već sada imamo niz kvalitetnih prijedloga i zahtijeva gospodarstvenika s područja cijele Federacije, a mnogi od njih se ne mogu riješiti bez čvršće i bliskije suradnje sa zakonodavnom i izvršnom vlašću na svim razinama u Federaciji BiH“, istaknuo je predsjednik Šantić, dodajući kako je Komora institucija koja tim prijedlozima i zahtjevima treba i može „dati snagu kako ne bi ostali mrtvo slovo na papiru“. „Jer, kazao je predsjednik Šantić, samo zajedničkim radom županijskih i federalne Komore, te dobrom suradnjom s gospodarstvenicima, možemo sve to i u praksu provesti“.

Kazao je, također, kako je njemu i njegovom zamjeniku punu podršku dao, po svemu sudeći, budući federalni premijer Novalić. „To je nagovještaj daleko bolje suradnje Komore i izvršne federalne vlasti što će, nedvojbeno, biti važan iskorak u našem radu i djelovanju. Uz čestitke na izboru budući predsjednik Vlade Federacije poručio nam je kako nas „čekaju stolice“ na svakoj sjednici Vlade kada su na dnevnom redu pitanja vezana za gospodarstvo. A to bi trebao biti, rekao bih, novi početak, veliki i važan iskorak koji će i nama u Komori olakšavati ispunjavanje svojih zadataka i obveza iz našeg djelokruga rada, a na dobro naši gospodarstvenika, Federacije BiH i svih njezinih građana“.

Prema riječima predsjednika Šantića treba što prije osnovati Gospodarsku komoru u Zapadno – hercegovačkoj županiji, te mijenjati komorsku zakonsku regulativu, u prvom redu kada je u pitanju članstvo i plaćanje članarine. „Po tom pitanju, u BiH vlada neprirodno i neodrživo stanje. Jer, na razini Federacije imamo dragovoljno članstvo u Komori, dok u Republici Srpskoj obvezujuće. To je, na neki način, „slika i prilika“ i naše države, a u takvim okolnostima teško je uspješno funkcionirati“, istaknuo je predsjednik Šantić te naglasio: „Istina, bilo je i sličnih problema i u nekim državama EU. No, tu je, na kraju pobijedio zdrav razum, pragmatičnost, sustav obveznog članstva. Mi sada predlažemo obvezno članstvo, uz znatno smanjenje iznosa članarine kako bi gospodarski subjekti i u tom segmentu bili što manje opterećeni. Želimo da svi gospodarski subjekti budu članovi s obvezujućom članarinom, kako bi na taj način federalna i županijske komore imale legalitet i legitimitet predstavljanja kompletnog gospodarstva Federacije Bih“, kazao je predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, dr. Marko Šantić, naglasivši kako je u razgovorima u Vitezu naišao na podršku i čuo niz zanimljivih prijedloga, vrijednih pozornosti i ozbiljnog razmatranja.
Tijekom dana predsjednik Šantić sa svojim domaćinima, predsjednikom županijske Gospodarske komore, Asimom Gradinčićem i Franjom Rajkovićem, obišao je proizvodne pogone tvrtke FRAMINI d.o.o. (proizvodnja kuhinji i kupaonica) iza sastava viteškog EKONOMICA, a o radu i proizvodnom procesu upoznali su ih član Uprave tvrtke Krunoslav Jukić i direktor proizvodnje Lordan Iličić.