GORNJI VAKUF-USKOPLJE: Reakcije predsjednika Općinskog vijeća, Općinskog načelnika, OO HDZ BIH, OO SDA

Reakcije na ispisivanje sramotnih i uvredljivih grafita u Gornjem Vakufu-Uskoplju ne prestaju. Brojne su osude, kako Hrvata i Bošnjaka u Uskoplju, tako i službenih institucija, ali i predstavnika dvije najsnažnije političke stranke iz Uskoplja.

Priopćenjima za javnost oglasilo se Općinsko vijeće Uskoplje, na elu s predsjednikom Goranom Batinićem, kao i Općinski načelnik Sead Čaušević. Sramotne grafite oštro su osudili i Općinski odbori HDZ-a BIH i SDA iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Općinsko vijeće Gornji Vakuf-Uskoplje i predsjednik Goran Batinić oštro su osudili neodgovorno ponašanje pojedinaca i zatražili otkrivanje počinitelja i zakonske sankcije za počinitelja/e ovoga nedjela.

“Općinsko vijeće Gornji Vakuf-Uskoplje na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća gospodinom Goranom Batinićem oštro osuđuje ispisivanje grafita mržnje koji se dogodio u ranojutarnjim satima u naseljenom mjestu Krupa. Smatramo da se ovdje radi o pojedincima koji svojim neodgovornim ponašanjem pokušavaju izazvati međunacionalne tenzije na području naše Općine, te smo uvjereni da u tome neće uspjeti. Općinsko vijeće Gornji Vakuf-Uskoplje traži od nadležnih institucija da u što skorijem roku istraže navedeni događaj te da se počinitelji što prije pronađu i sankcioniraju u skladu sa Zakonom. Općina Gornji Vakuf-Uskoplje je i dalje sredina koja je primjer tolerancije i međusobnog uvažavanja svih naših građana.

Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević i Općinska uprava oštro su osudili ispisivanje grafita. Zatražili su od nadležnih da otkriju počinitelje i privedu ih licu pravde”, stoji u priopćenju za javnost Općinskog vijeća.

“Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević i Općinska uprava oštro osuđuju ispisivanje uvredljivih grafita u jutarnjim satima dana 05. 08. 2019.godine u dvorištu povratničkih Bošnjačkih porodica u naselju Krupa, koji su osvanuli na automobilima i stambenim objektima. Ovakvi postupci sigurno ne idu u prilog izgradnji boljeg suživota i tolerancije, stoga apelujemo na sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i dizanja tenzija, jer samo sa poštovanjem različitosti između nas doprinosimo suživotu i razvoju naše lokalne zajednice. Općinska uprava traži od svih nadležnih institucija da svojim aktivnostima otkriju počinitelje tih vandalskih djela i privedu ih licu pravde, a također pozivamo sve nevladine organizacije i javne institucije da javno osude ovakvo vandalsko ponašanje i podignu glas protiv govora mržnje i netolerancije”, kaže se u priopćenju Općinskog načelnika.

Iz OO HDZ BIH Uskoplje oštro su osudili ispisivanje grafita, kao i prethodne incidente. Pozvali su nadležne institucije da u što skorijem roku otkriju počinitelje.

OO HDZ BIH Uskoplje oštro osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u naseljenom mjestu Krupa koji potiču govor mržnje te ujedno dižu tenzije i narušavaju dobre međususjedske i međunacionalne odnose koji krase općinu Gornji Vakuf-Uskoplje u poslijeratnom razdoblju. Duboko smo uvjereni kako će svi stanovnici naše Općine još jednom pokazati zajedništvo u osudi ovog, ali i sličnih incidenta, kao što je skrnavljenje spomen obilježja hrvatskim braniteljima i zavjetnih kapelica u naselju Ždrimci proteklog mjeseca. Također, apeliramo na sve naše sugrađane, ali i pojedine medije da se suzdrže od dizanja tenzija i provokacija, jer samo kroz suživot i poštovanje različitosti možemo doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Očekujemo od nadležnih institucija da u što skorijem roku poduzmu sve zakonski predviđene radnje s ciljem pronalaska i sankcioniranja počinitelja ovog nemilog događaja”, priopćili su iz OO HDZ BIH Uskoplje.

Iz Općinskog odbora SDA Gornji Vakuf-Uskoplje oštro su osudili ovaj vandalski čin te pozvali na spuštanje tenzija, ali i otkrivanje počinitelja.

“Dana 5.8.2019. godine u ranim jutarnjim satima u dvorištu povratničkih Bošnjačkih porodica u naselju Krupa, svanuli su uvredljivi grafiti na automobilima i stambenim objektima koje Općinski odbor Stranke demokratske akcije Gornji vakuf oštro osuđuje. Ovakvi postupci sigurno ne idu u prilog izgradnji boljeg suživota i tolerancije, stoga apelujemo na sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i dizanja tenzija, jer samo sa poštovanjem različitosti između nas doprinosimo suživotu i razvoju naše lokalne zajednice. Općinski odbor SDA Gornji Vakuf traži od svih nadležnih institucija da svojim aktivnostima otkriju počinitelje tih vandalskih djela i privedu ih licu pravde, a također pozivamo sve nevladine organizacije i javne institucije da javno osude ovakvo vandalsko ponašanje i podignu glas protiv govora mržnje i netolerancije”, navodi se u priopćenju OO SDA Gornji Vakuf-Uskoplje.