Gorivo u BiH može pojeftiniti do 10 feninga

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par tjedana pala je za petnaestak posto, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to za Nezavisne novine izvor, upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje kako u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim crpkama u Hrvatskoj.

“Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati kako imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o razdoblju od 1520 dana kako je gorivo počelo pojeftinjivati na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska”, navodi izvor.

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske crpke u BiH, sve ovisi od lokacije odnosno od distributera.

“Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave”, zaključuje sugovornik Nezavisnih.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnoj razini.

“Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litri goriva”, rekli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio kako postoje uvjeti za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uvjeta za povećanje u doglednom razdoblju.

“Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga”, rekao je tada Vujanović.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS kazali su kako je gorivo u RS jeftinije nego u FBiH.

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. crpkama iznose između 2,26 i 2,36 KM po litru.

U svijetu je i jučer nastavljen pad cijena nafte, spustivši se ispod 60 dolara po barelu, prvi put u gotovo tri meseca.

Kako javljaju agencije, širenje novog koronavirusa u Kini podsjetilo je trgovce na epidemiju SARSa koja je odvratila ljude od putovanja, a što je svojevremeno zakočilo potražnju za naftom.

Prethodni članakU BiH danas oblačno sa kišom, na planinama snijeg
Sljedeći članakLAŠVANSKA DOLINA: Projekt zaobilaznog puta od Malog Mošunja do Nević Polja već 8 godina stoji u ladicama