Gorivo je ovaj tjedan skuplje i za pet feninga

Novo poskupljenje, drugo u 15 dana, donosi nove cijene. Dizeli će biti 2,10 KM, a benzini 2 KM.

Nakon što su u posljednje vrijeme cijene goriva značajno pale u susjednoj Hrvatskoj, kao i cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, očekivalo se kako će i cijene u BiH nakon mjesec dana poskupljenja ponovno pasti. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno. Naime, već od ovog tjedna cijene goriva u Federaciji ponovno idu prema gore.

Prema informacijama iz Federalnog ministarstva trgovine, kako prenosi Avaz, u prošlom tjednu dobili su desetak zahtjeva za povećanje cijena, pa su korekcije moguće već ovog tjedna kada u Ministarstvu očekuju da bi novi distributeri mogli poslati svoje zahtjeve. Nakon ovog poskupljenja, drugog u dva tjedna, litra dizela u Federaciji bi trebala koštati 2,10 KM, a benzina oko 2 KM. Značajno je spomenuti kako je s posljednjim poskupljenjem nafte na većini benzinskih crpki pređena granica od 2 KM, bar što se tiče benzina. U više od mjesec dana, i tri četiri poskupljenja, naftne prerađevine su poskupjele u prosjeku 30 feninga. Podsjetimo, cijene goriva na najnižoj razini bile su na nekim benzinskim crpkama u Federacija BiH i do 1,70 KM, dok je primjerice u početkom prosinca prošle godine prosječna cijena goriva u BiH iznosila 2,30 do 2,45 KM. I dok se građani pitaju dokle će sve cijene ići, nadležni zapravo nemaju odgovor jer je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena. Međutim, neki analitičari donose svoje teorije zašto tako dugo treba da cijene goriva padnu, unatoč činjenici da cijena sirove nafte na svjetskom tržištu pada. Jedni iz BiH govore kako cijene goriva ovise o dobavljačima, zbog čega vlasnici benzinskih crpki nisu u mogućnosti zadržati dugo cijene goriva. Analitičari iz Republike Hrvatske govore o tome što sve utječe na cijene goriva i zašto one padaju s mjesecima kašnjenja piše vecernji.ba.

Varijable koje utječu

Prema njima, cijena nafte nije jedina varijabla koja utječe na cijenu goriva u maloprodaji. Približno polovina cijene u maloprodaji odlazi državi u PDV i trošarini koji su praktički fiksno određeni. To znači da je samo na temelju toga cijena goriva upola manje promjenjiva od cijene sirove nafte na globalnom tržištu.

Izvor