Gordana Tadić: Istraga o respiratorima je prioritet!

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić rekla je kako je slučaj sporne nabave 100 respiratora iz Kine u BiH prioritet. 

“S obzirom na značaj ovog predmeta, dan je prioritet u radu te je od dana kada je predmet preuzet u nadležnost Tužiteljstva BiH, formiran tim od troje tužitelja koji aktivno provodi istragu”, potvrdila je Tadić za Dnevni avaz. 

– Ovaj tim koordinira rad SIPA-e i drugih agencija koje rade na predmetu. U dosadašnjem tijeku istrage prikupljena je materijalna dokumentacija od svih relevantnih institucija, a u svezi s postupkom javne nabave koja je predmet istrage. Započelo se sa saslušanjem svjedoka te će navedena saslušanja biti nastavljana u sljedećim danima – kazala je Tadić.

Kako je potvrdila, u određenim dijelovima istraga je intenzivirana i hitno je provedeno potrebno vještačenje, koje će, u ovisnosti od drugih rezultata istrage, biti dopunjeno.

– Od prvog dana preuzimanja predmeta pokrenute su aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći, s partnerskim tužiteljstvima u regiji, te prikupljeni dokazi u kratkom vremenu, što pokazuje stupanj odlučnosti, kako BiH tako i država iz regije, da se ovakve pojave intenzivno istraže. Ovaj predmet je značajan, jer se prvi put radi o istrazi o kaznenom djelu u okolnostima pandemije, što su svakako izvanredne okolnosti – rekla je Tadić.

Dodala je kako će tužitelji pratiti i procesuirati sve događaje koji mogu izazvati opasnost za zdravlje stanovništva i ugroziti živote građana.

– Formirano je više predmeta, za neke javnost zna zbog same prirode predmeta, a također postoje predmeti na kojima se intenzivno radi, a koji nisu puno eksponirani u javnosti. Pratili smo odluke kriznih stožera, situaciju s obdukcijama, pojave klastera iz kojih se širila zaraza i koji su rezultirali smrću građana BiH, kao i nezakonito ponašanje djelatnika Granične policije u svezi s kršenjem odredbi koje su propisale nadležne institucije – rekla je Tadić.

– Još sredinom ožujka formirala sam koordinacijski tim za postupanje u svezi s problematikom prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa, navodi tužiteljica Tadić. 

Prethodni članakČović: Moguć dogovor oko izbora u Mostaru, ali koalicija sa SDA više ne postoji
Sljedeći članakNarcizam!