Google užurbano testira svoj najnoviji operativni sustav

Google je počeo s testiranjem misterioznog operativnog sustava Fuchsia te ga je uspješno pokrenuo na Pixelbooku.

Fuchsia, nadolazeći operativni sustav iz Googlea na radnom je stolu već dulje vrijeme. Kompanija pomno testira njegove značajke već dulje od godinu dana, a pri tome im pomažu brojni vanjski suradnici. Fuchsiju je stvorio Google, a na njoj radi u suradnji sa zajednicom developera diljem svijeta. Koliko god kompanija bila otvorena prema vanjskoj suradnji, doduše, o samom operativnom sustavu se ne zna skoro ništa, piše Tportal.hr.

Stvari se ipak kreću

Prema najnovijim vijestima, stvari se ipak kreću. Stranica Chrome Unboxed izvještava da je Google upravo izdao dokumentaciju koja developerima objašnjava kako Fuchsiju instalirati na Pixelbook.

Pojasnimo, Fuchsia nije vaš prosječni operativni sustav, a za njeno pokretanje trebat će vam dva računala za hosting i jedan Pixelbook za pokretanje OS-a. Cijela stvar je u stadiju razvoja, s time da se korisničko sučelje tek nazire. Zanimljivo je, doduše, što je Google odlučio koristiti Pixelbook kao testnu platformu. Fuchsia je do danas bila povezivana sa prijenosnim uređajima i Internetom stvari, a ne sa Chromebook prijenosnicima od dvanaest inča.

Ispod poklopca

Fuchsia svoj temelj polaže u Googleov mikrokernel Zircon koji nije tipični Linux kernel poput onog na kojem se temelje Android i Chrome OS. Također nam nije do kraja jasno zašto Google razvija novi OS, a još manje znamo o uređajima koji će ga podržavati. Neki insajderi naglašavaju da se ovdje radi o nasljedniku projekta ‘Andromeda’ koji nikad nije dovršen.