Google napravio istraživanje: Evo što je mladima danas ‘cool’

Istraživanje se sastojalo od tri dijela. Prva dva su obuhvatila 1500 mladih ljudi, a treći dio 67 tinejdžera, koje je ispitala posebna istraživačka skupina.

Google je proveo istraživanje o tome što je “cool” takozvanim generacijama Z, X i Y, odnosno mladim ljudima svrstanim u nekoliko dobnih kategorija. Istraživanje je provedeno u SAD-u, gdje živi oko 60 milijuna tinejdžera koji čine više od četvrtine ukupne populacije. Prema istraživanju o društvenim mrežama, 60% ispitanika koristi i simpatizira Instagram, 56% Snapchat, 53% Facebook, 42% Google+ i 35% Twitter. Tinejdžerke više preferiraju Snapchat, Instagram i Pinterest, dok tinejdžeri favoriziraju Facebook.

Što se tiče Googleovih proizvoda, osim Google+ koriste se YouTube, Netflix, Google, Xbox, Oreo, GoPro, PlayStation, Doritos, Nike i Chrome. Niže na “cool skali” nalaze se WhatsApp, TMZ, Wall Street Journal, Sprint, McDonald’s, Vice and Yahoo.

Američki tinejdžeri jako vole obuću, a preferiraju Jordan, Converse i Vans brendove. Internetska generacija odnosno Y generacija od igraćih konzola preferira PlayStation, dok generacija Z odnosno mladi rođeni između 1990. i 2000., smatraju da je Xbox više “cool” od starijeg modela PlayStationa.

Od slavnih i poznatih osoba, najviše su simpatizirani Steph Curry, Selena Gomez, Ariana Grande, Chance the Rapper i Emma Watson. Što se tiče glazbenih zvijezda, najviše ”cool” su Beyonce, Drake, Fall Out Boy, Panic at the Disco, Twenty One Pilots i Coldplay.

Istraživanje se sastojalo od tri dijela. Prva dva su provedena u suradnji s YouGovom, a obuhvaćala su 1500 tinejdžera u dobi između 13 do 17 te 18 do 25 godina. Treći dio istraživanja provela je posebna istraživačka grupa, a provedeno je na 67 tinejdžera u dobnoj granici od 13 do 17 godina koji su odgovarali na ponuđena pitanja.

Prethodni članakU BiH ekonomski rast ove godine 3,2 posto, Kosovo najbrže rastuća ekonomija
Sljedeći članakReprezentacija BiH ostala na 29. mjestu FIFA rang liste