Google kupio Motorolu Mobility!

gglmoGoogle je jučer objavio akviziciju Motorole Mobility o čemu se do sada nije govorilo tako da je za mnoge ova vijest stigla kao ‘grom iz vedra neba’. Vrijednost ove akvizicije iznosi 12,5 milijardi dolara te se, nakon što su je potvrdili upravni odbori obiju kompanija, čeka još odluka regulatornih tijela kako bi se ovo preuzimanje u potpunosti dovršilo.

U službenoj objavi povodom kupovine Motorole Mobility Googleovci su istaknuli dvije stvari – prva je da će im Motorolini patenti koje posjeduje pomoći u borbi protiv Microsofta i Applea s kojima se međusobno tuži oko patenata, tj. njihovog kršenja, a druga je da će oni i dalje nastaviti razvijati Android kao otvorenu platformu. Googleovci su objavili da su prije akvizicije o tome obavijestili kompanije poput HTC-a i Samsunga s kojima su partneri i koje na svojim pametnim telefonima koriste Android te oni nemaju ništa protiv te će i dalje koristiti Android. No, brojni analitičari upozoravaju da će Motorola u budućnosti biti u prednosti pred ostalim kompanijama jer se podrazumijeva da će Google sve novitete vezane uz svoju platformu prvo predstaviti i na vlastitim telefonima. To bi moglo izazvati nezadovoljstvo drugih kompanija tako da bi ova odluka čak mogla naštetiti Androidu.

Više o svemu trebali bi saznati tijekom sljedećih mjeseci jer uskoro očekujemo i novu verziju Androida – Ice Cream koji će biti namijenjen pametnim telefonima i tabletima pa, tko zna, možda ga Google predstaviti upravo na Motorlinom novom telefonu i novom tabletu.