Godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma

Na današnji dan 1995. godine u Parizu je potpisan Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, kojim je okončan rat u BiH koji je trajao od 1992. godine.Daytonski mirovni sporazum postignut je u zračnoj bazi Wright-Paterrson kod Daytona, a  potpisan je 14. prosinca  u Parizu gdje su sudjelovale velike svjetske sile te predsjednici zemalja regije Alija Izetbegović (BiH), Slobodan Milošević (Srbija) i Franjo Tuđman (Hrvatska).

Mirovnim sporazumom je određeno je ustavno i pravno uređenje BiH kao složene države, sastavljene od Federacije BiH i Republike Srpske, te tri konstitutivna naroda.

Prema ovom sporazumu Federaciji BiH je pripalo 51, a Republici Srpskoj 49 % zemlje. Formiran je Distrikt Brčko kao posebna teritorijalna jedinica. Glavni autoritet u tumačenju sporazuma je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Potpisnici su se tada obvezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji Ujedinjenih naroda (UN), Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OEBS)  kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv i demokratski način.

Sporazum ima ukupno 11 aneksa koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora kao i regionalnu stabilizaciju. Aneks četiri tog sporazuma je i danas Ustav BiH.